Čas, ki si ga vzame zdravnik za vas: Na Švedskem 22 minut, kaj pa v Sloveniji?

Foto: Profimedia
Za polovico svetovnega prebivalstva obisk pri zdravniku primarne zdravstvene oskrbe traja manj kot pet minut, je pokazala študija, objavljena v ugledni znanstveni reviji BMJ. Kam se uvršča Slovenija?
Oglej si celoten članek

Za polovico svetovnega prebivalstva obisk pri zdravniku primarne zdravstvene oskrbe traja manj kot pet minut, je pokazala študija, objavljena v ugledni znanstveni reviji BMJ.

Britanski znanstveniki so preučili 178 predhodno opravljenih študij v angleščini, kitajščini, japonščini, portugalščini, ruščini in španščini. Študije zajemajo 67 držav po svetu in več kot 28,5 milijona registriranih konzultacij s primarnimi zdravstvenimi delavci. 

Švedi 22 minut, v Sloveniji 7

Na zadnje mesto lestvice se je uvrstil Pakistan s povprečno 48 sekundnim obiskom pri zdravniku, prva je Švedska, kjer družinski zdravnik bolniku povprečno nameni 22,5 minute časa, v ZDA 20 minut. Povprečno trajanje neposredne obravnave pri družinskem zdravniku v Sloveniji je 6,9 minute, kar nas uvršča v spodnji del lestvice, na 36. mesto.
 

Foto: BMJ Povprečni čas obiska pri družinskem zdravniku po državah
Dolžina posvetovanj v različnih državah je odvisna od denarja, ki ga država namenja za zdravstveno varstvo in števila zdravnikov v primarnem zdravstvenem varstvu na tisoč prebivalcev. Britanski strokovnjaki ob tem opozarjajo še na obremenjenost oziroma izgorelost zdravnikov.

Slovenija Toliko minut ima vaš zdravnik za vas

Življenjska doba se daljša, kar predstavlja velik izziv, vedno več je namreč bolnikov z večimi kroničnimi obolenji, ki se jim pridruži še rak. Število težko bolnih in ostarelih se tako drastično povečuje.

Glede na staranje prebivalstva bi moralo biti podaljševanja časa obravnave bolnikov na primarni ravni prioriteta zdravstvene politike industrijskih držav, je za agencijo Reuters opozoril Robin Osborn iz fundacije New York Commonwealth. Osborn, ki sicer ni sodeloval v raziskavi, je v letu 2015 opravil študijo med kolegi zdravniki iz dvajsetih držav ter ugotovil, da je za zagotovitev cenovno dostopne in kakovostne zdravstvene storitve najpomembnejša krepitev zdravstva na primarni ravni.

Foto: Saša Despot zdravstveni dom Ljubljana Na preobremenjenost družinskih zdravnikov oziroma kronično pomanjkanje le- teh, že leta opozarjajo v slovenskih zdravniških vrstah.

Za dostojno obravnavo potrebnih 20 minut

"Sama sem že večkrat merila čas, ki je potreben za dostojno obravnavo, kar pomeni, da je bolnik prejel vsa pojasnila o zdravstvenem stanju in zdravljenju ter lahko vprašal, kar ga je zanimalo. Ugotovila sem, da za tako obravnavo potrebujem 20 minut,"  je ugotovitve britanskih kolegov za Žurnal24 komentirala družinska zdravnica in predsednica Združenja zdravnikov družinske medicine dr. Danica Rotar-Pavlič.

Čas je kazalnik kakovosti

"V članku BMJ so ugotovili, da več zdravnikov na primarni ravni pomeni daljšo obravnavo bolnikov. Ugotavljajo, da bi čas obravnave bolnikov na primarni ravni morali redno meriti, in da bi to moral postati bistveni kazalnik kakovosti zdravstvenih sistemov po vsem svetu," dodaja družinski zdravnik in predsednik sindikata Praktikum Igor Muževič.

Sedem minut časa za 50 bolnikov na dan

Foto: Profimedia Obisk pri zdravniku Sedem minut časa za od 45 do 50 pacientov na dan ima povprečen slovenski zdravnik družinske medicine. Poleg tako rekoč vseh razvitih držav - Švedska, Norveška, Švica, Francija, Finska, Kanada, Belgija, Avstralija, Španija, Nova Zelandija, Nizozemska, Japonska, Danska, Nemčija..., so tako po raziskavi pred nami celo Egipt, Brazilija, Zimbabve, Romunija, Bolgarija, Rusija, Hrvaška..., opozarja Muževič. 

"Kot je razvidno, ima od razvitih držav samo Avstrija manj časa za obravnavo bolnika na primarni ravni. Zato ne preseneča podatek, da ima Avstrija daleč najvišjo stopnjo hospitalizacij med vsemi državami OECD," podatke komenitra zdravnik.

Visoko izgoreli družinski zdravniki

V članku še ugotavljajo, da krajši čas obravnave povzroči večjo stopnjo izgorelosti zdravnikov družinske medicine. Da to drži, dokazuje tudi slovenska raziskava mladega zdravnika Roka Ravnikarja, po kateri je 77 odstotkov specialistov družinske medicine bilo visoko izgorelih v vsaj eni od treh dimenzij izgorelosti, doda Muževič: "Druge raziskave pa dokazujejo, da izgoreli zdravniki naredijo bistveno več napak pri obravnavi bolnikov," opozarja zdravnik splošne medicine.

Zdravje Zdravnica splošne medicine: Pacienti so panični, zdravniki pa v defenzivi

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 07:31 4. Januar 2018.

    Sanje so, da ima lahko cel svet enako oskrbo. Imamo 7 minut in to kaže na našo stopnjo razvitosti. Malo …

  • 15:10 3. Januar 2018.

    Pri nas imamo skorumpirane zdravnike glefajo kje bodo se kaj postrani zasluzili ter zaposleni bolj z politiko kot z pacienti.Mene …

  • 09:46 3. Januar 2018.

    Za kuga pa pol čakam pacienta, da pride šele po 15-20 minutah ven ??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.