Covid-19 ima precej več ljudi kot pravi uradno štetje

Foto: Epa
Foto: Epa
Novi koronavirus je v zadnjih tednih predmet številnih zdravstvenih raziskav.
Oglej si celoten članek

Vse od začetka pandemije so strokovnjaki, tudi v Sloveniji, opozarjali, da je dejansko število okuženih z novim koronavirusom precej višje od tistega, ki beleži potrjene okužbe.

V Sloveniji je število potrjenih okužb preseglo 1.300, v svetu pa je zaznanih že več kot 2,3 milijona ljudi, ki jih je "ujel" covid-19.

Koronavirus Novi podatki o okuženih: Imamo nove smrtne žrtve

Različne priznane ustanove želijo ugotoviti, kakšna je realna številka okuženih, saj večina virus preboleva v blagi obliki, ali pa ga sploh ne zazna.

Realen vpogled v delež obolelih je namreč zelo pomemben za tempiranje sproščanja ukrepov, ki so v veljavi vse od izbruha pandemije.

Covid-19

Kalifornijska univerza Stanford je na vzorcu 3.300 v okrožju Santa Clara naredila študijo, na podlagi katere je ugotovila, da je dejansko število okuženih vsaj petdesetkrat višje od uradnega. V Santa Clari, kjer sicer živi okrog dva milijona ljudi, so do začetka aprila odkrili le nekaj več kot 1.000 okuženih.

Malce bolj vzpodbudni so izsledki z naše strani Atlantika. Na nemški univerzi v Göttingenu sta raziskovalca Christian Bommer and Sebastian Vollmer zatrdila, da s testiranjem odkrijemo okrog šest odstotkov vseh okužb.

Koronavirus Razširili seznam trgovin, ki bodo lahko odprte

Če prenesemo oba modela na Slovenijo, potem imamo na sončni strani Alp na desettisoče okuženih. Po modelu s Stanforda je v Sloveniji okrog 65.000 okuženih, po nemškem pa "le" okrog 20.000.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 07:38 20. April 2020.

    če je na desettisoče okuženih, kar je verjetno res, kar trdim tudi sam, je potemtakem smrtnost zanemarljivo majhna... manjša kot …

  • 20:52 19. April 2020.

    na vse mozne nacine...probavajo vsem nam vcepit,ce lahko tako recem,nekaj kar nekako ni najbolj res vse skupaj zgleda ze tak,kot …

  • 15:37 19. April 2020.

    Da bi objavili verodostojne podatke od strokovnjakov -zdravnikov,ki se ukvarjajo z to boleznijo,ne, berem samo raziskave "STROKOVNJAKOV"-matematikov inženirjev ,teoretikov in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.