Zdravje
14130 ogledov

Covid-19 ima precej več ljudi kot pravi uradno štetje

koronavirus covid-19 test Epa
Novi koronavirus je v zadnjih tednih predmet številnih zdravstvenih raziskav.

Vse od začetka pandemije so strokovnjaki, tudi v Sloveniji, opozarjali, da je dejansko število okuženih z novim koronavirusom precej višje od tistega, ki beleži potrjene okužbe.

V Sloveniji je število potrjenih okužb preseglo 1.300, v svetu pa je zaznanih že več kot 2,3 milijona ljudi, ki jih je "ujel" covid-19.

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus Slovenija Novi podatki o okuženih: Imamo nove smrtne žrtve

Različne priznane ustanove želijo ugotoviti, kakšna je realna številka okuženih, saj večina virus preboleva v blagi obliki, ali pa ga sploh ne zazna.

Realen vpogled v delež obolelih je namreč zelo pomemben za tempiranje sproščanja ukrepov, ki so v veljavi vse od izbruha pandemije.

Covid-19 | Avtor:

Kalifornijska univerza Stanford je na vzorcu 3.300 v okrožju Santa Clara naredila študijo, na podlagi katere je ugotovila, da je dejansko število okuženih vsaj petdesetkrat višje od uradnega. V Santa Clari, kjer sicer živi okrog dva milijona ljudi, so do začetka aprila odkrili le nekaj več kot 1.000 okuženih.

Malce bolj vzpodbudni so izsledki z naše strani Atlantika. Na nemški univerzi v Göttingenu sta raziskovalca Christian Bommer and Sebastian Vollmer zatrdila, da s testiranjem odkrijemo okrog šest odstotkov vseh okužb.

Koronavirus v Sloveniji Koronavirus Slovenija Razširili seznam trgovin, ki bodo lahko odprte

Če prenesemo oba modela na Slovenijo, potem imamo na sončni strani Alp na desettisoče okuženih. Po modelu s Stanforda je v Sloveniji okrog 65.000 okuženih, po nemškem pa "le" okrog 20.000.

Komentarjev 12
  • satir 07:38 20.april 2020.

    če je na desettisoče okuženih, kar je verjetno res, kar trdim tudi sam, je potemtakem smrtnost zanemarljivo majhna... manjša kot pri prehladu... koga oni ?

  • SonnyBlack 20:52 19.april 2020.

    na vse mozne nacine...probavajo vsem nam vcepit,ce lahko tako recem,nekaj kar nekako ni najbolj res vse skupaj zgleda ze tak,kot da hocejo imet cim vec obolelih z tem virusom blesavim glede na vse te informacije ki nam jih sibajo,jim vec ...prikaži večc ne verjamem nic,se najmanj pa nekim strokovnjakom obolelim

  • Pepi 15:37 19.april 2020.

    Da bi objavili verodostojne podatke od strokovnjakov -zdravnikov,ki se ukvarjajo z to boleznijo,ne, berem samo raziskave "STROKOVNJAKOV"-matematikov inženirjev ,teoretikov in ostalih nepomembnih strokovnjakov,namreč res me ne zanima kaj si kdo misli in predvideva,kje je zdaj tisti naš strokovnjak ,ki dela ...prikaži več v nemčiji in nam je napovedal nevem koliko tisočev obolelih-STROKOVNJAK