Slovenija
11815 ogledov

Osveženi podatki glede okužb pri nas

Koronavirus - UKC Ljubljana UKC Ljubljana Koronavirus - UKC Ljubljana
Štiri nove smrti.

Novi podatki, ki jih je sporočila vlada, kažejo, da so do polnoči opravili 1250 testov na novi koronavirus, od tega jih je bilo 13 pozitivnih. Hospitaliziranih je 93 oseb, od tega jih je 27 na intenzivni negi. Štiri osebe so umrle, osem pa so jih odpustili v domačo oskrbo.

Glede na podatke s spletne strani sledilnik.org so bili med 13 na novo okuženimi tudi trije zdravstveni delavci, štirje zaposleni v domovih za starejše ter štirje oskrbovanci domov. Med 1317 doslej potrjenimi okuženimi z novim koronavirusom pa je 155 zaposlenih v zdravstvu, 121 zaposlenih v domovih za starejše ter 280 oskrbovancev domov. 761 oseb ne spada v nobeno od teh kategorij.

Od danes blažji ukrepi

Opolnoči je začel veljati nov odlok o omejitvi gibanja, s katerim je vlada nekoliko razrahljala ukrepe, med drugim prepoved gibanja zunaj občinskih meja. Tako je tistim, ki imajo zemljišča in objekte v drugih občinah, z današnjim dnem omogočeno, da tam lahko izvajajo vzdrževalna in sezonska opravila. Omogočenih je tudi več športnih aktivnosti.

Kot je pred nekaj dnevi povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, se omogoča prehod občinskih meja za vse tiste, ki želijo kaj postoriti na svojem vikendu oz. na njivi ali v sadovnjaku, ki jih imajo v drugi občini. To velja tako za tiste, ki imajo nepremičnino v lasti, z njo razpolagajo, jo imajo v najemu ali kakor koli drugače z njo upravljajo.

Potrebna dokazila

Pri gibanju in zadrževanju bodo morali imeti pri sebi izpisek iz zemljiške knjige ali drugo listino, ki dokazuje pravico do uporabe zemljišča ali objekta. V ta namen je pripravljena tudi posebna izjava, ki je objavljena na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve in informacijskega centra.

Denar, evro Slovenija To lahko storite, če ne dobite kriznega dodatka

Dovoljene športne dejavnosti

Z novim odlokom o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji v sredo, pa je omogočenih tudi več športnih aktivnosti.

Tako lahko posameznik ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb v svoji občini izvaja individualno športno-rekreacijsko dejavnost (na primer tek, kolesarjenje, golf, joga) ali takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri ni mogoč stik z drugimi posamezniki (na primer tenis, badminton, balinanje). Še vedno pa niso dovoljeni kolektivni športi.

koronavirus Koronavirus Svet "Očitno se je zgodilo marsikaj, kar ne vemo"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar right
    right 14:44 18.april 2020.

    gladko malo, en sam šalabajs.

  • Lavdan 13:09 18.april 2020.

    Kaj pa tenis in badminton v parih, ali z masko ali brez. Badminton se igra običajno v zaprtih prostorih. Pri vsem pa kup birokracije.