Covid-19: Tako trenutno poteka cepljenje

Foto: Epa Cepljenje proti covidu-19.
Foto: Epa Cepljenje proti covidu-19.
V večjih zdravstvenih domovih po državi še vedno cepijo starejše od 75 let. Cepljenje vzgojiteljev in učiteljev se začenja ta teden, ponekod interes še zbirajo.
Oglej si celoten članek

Po podatkih za soboto je bilo v Sloveniji do sedaj cepljenih 144.634 oseb, 62.778 z drugim odmerkom. 

Zdravstveni domovi po državi ponekod še zbirajo število zainteresiranih za cepljenje proti covidu-19 med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, nekateri pa so te podatke že zbrali. V Murski Soboti jih bodo tako začeli cepiti v torek, v Velenju v sredo, v Mariboru, kjer so z odzivom zelo zadovoljni, pa v četrtek.

COVID-19 V SLO Najnovejši podatki niso takšni, kot bi si jih želeli

Maribor

Na območju, ki ga pokriva Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, trenutno zaključujejo cepljenje starejših od 75 let. Takoj zatem bo po napovedih direktorja Jerneja Završnika sledilo cepljenje starejših od 70 let in kroničnih bolnikov, starih od 19 do 65 let. Slednje bodo po načrtih začeli cepiti v torek, in sicer v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja na Koroški cesti ter pri osrednji enoti zdravstvenega doma na Ulici talcev 5 v Mariboru.

"Cepljenje nam gre dobro, lahko bi rekel celo odlično. Imamo na voljo okoli 10.000 odmerkov, ki jih moramo ta teden porabiti in jih bomo tudi porabili. To je sicer velik organizacijski zalogaj," je Završnik danes povedal za STA.

Slovenija Smrt po cepljenju: "Motnja strjevanja krvi ni bila zapisana kot stranski učinek"

Ob 5500 odmerkih cepiva AstraZenece, ki so jih zagotovili prejšnji teden, pričakujejo ta teden še 2214 odmerkov cepiva Pfizerja, 600 odmerkov Moderne in 2000 odmerkov AstraZenece. Doslej so na območju mariborskega zdravstvenega doma proti covidu-19 cepili več kot 15.000 ljudi. "S prvim odmerkom je cepljenih 10.000 ljudi, z drugim okoli 5000," je pojasnil direktor.

Še čakajočih na cepljenje je okoli 21.000. To število ostaja bolj ali manj enako, saj se ves čas prijavljajo novi kandidati. "Prijavljajo se tudi še 80-letniki. Kaže, da so videli, da so izkušnje ljudi, ki so se cepili, dobre in se zdaj tudi sami prijavljajo. Trenutno je na našem čakalnem seznamu 273 ljudi, starih 80 let," je še povedal Završnik. Cepili so tudi vse zaposlene v zdravstvu, ki so se želeli cepiti. Enako velja za zaposlene in oskrbovance domov za varstvo odraslih. Cepijo tudi posebej ranljive rizične bolnike in starejše od 75 let.

Velenje

V cepilnem centru Velenje trenutno cepijo starejše od 75 let, vzporedno pa še vedno kronične bolnike in tudi šolnike. Cepili so že okoli 2000 starejših od 75 let (vključno z vsemi nad 80 let in več). Na čakalnih listah imajo še okoli 4000 starejših od 60 let. Starejše od 70 let bodo predvidoma lahko začeli cepiti čez 14 dni ob predpogoju, da bodo prihodnji teden dobili dodatne odmerke cepiva družb Pfizer in BioNTech ali Moderna in ne le za drugi odmerek, so pojasnili za STA.

Foto: Profimedia Covid-19, cepivo, AstraZeneca V tem tednu bodo cepili z vsemi tremi vrstami cepiva, tako z Moderninim (prvi odmerek za starejše od 75 let) kot tudi s Pfizerjevim (drugi odmerek za starejše od 80 let) in AstraZenecinim, s katerim cepijo posebej ranljive bolnike in zaposlene v šolstvu. Kot so še pojasnili v ZD Velenje, jih veseli, da so zaenkrat vsaj za drugi odmerek cepivo dobivali redno. Prejemajo ga redno tedensko, ne pa vedno vseh količin, ki jih naročijo. Veseli bi bili, če bi ga dobili več in bi lahko cepili še več ljudi, ki si tega želijo. Obveščanje o predvidenih dobavah pa se je v zadnjem obdobju bistveno izboljšalo in o količinah cepiva dobijo informacijo bistveno prej, kot se je to dogajalo januarja, so dodali.

Murska Sobota

V Zdravstvenem domu Murska Sobota, ki skrbi za približno 60.000 prebivalcev, so doslej cepili okoli 6500 ljudi, od tega okoli 1500 z dvema odmerkoma cepiva. Potem ko so prednostno cepili najstarejše prebivalce in ranljive bolnike, stare od 18 do 64 let, so že začeli cepiti tudi starejše od 70 let. Večinoma jih cepijo s cepivom AstraZenece, starejše tudi s cepivi Pfizerja in Moderne. Na čakalnih seznamih, ki se ves čas spreminjajo, je od 5000 do 6000 prebivalcev, je za STA povedala direktorica doma Edith Žižek Sapač.

Mežiška dolina

V Mežiški dolini so po besedah direktorja ZD Ravne na Koroškem Stanislava Pušnika z obema dozama cepiva cepili okoli tisoč prebivalcev, okoli 2300 pa z enim odmerkom. Cepljenje so starejšim ponudili tudi tako, da so jih klicali po domovih, in tako so prejšnji teden interes za cepljenje dobili še od 172 starejših od 80 let. Pušnik ocenjuje, da bodo ob napovedani dinamiki dobav cepiva še mesec in pol cepili osebe, stare med 75 in 80 let.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:37 9. Marec 2021.

    AstraZeneca cepivo je po mnenju strokovnjakov primerno za osebe mlajše kot 65 let ! Zakaj potem z njimi cepijo starejše …

  • 19:24 8. Marec 2021.

    Kar pripravite se svinje fašistične kaj vas čaka v prihodnosti. Ne boste ušli kazni za vse vaše zločine. Bije vam …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.