Slovenija
5503 ogledov

Smrt po cepljenju: "Motnja strjevanja krvi ni bila zapisana kot stranski učinek"

cepljenje cepilno mesto Ljubljana Saša Despot
Slovenski strokovnjak povedal, da bodo strokovnjaki raziskali, ali v avstrijskem primeru smrti po cepljenju obstaja vzročna povezava.

Naslednji mesec najbrž že novo cepivo

"11. marca pričakujemo pozitivno mnenje za cepivo družbe Johnson & Johnson," je na novinarski konferenci vlade povedal profesor na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani Borut Štrukelj. Gre za vektorsko cepivo, podobno cepivu AstreZenece in ruskemu Sputniku V.

Če bo mnenje pozitivno, lahko že naslednji dan, torej 12. marca pričakujemo, da bo tudi evropski direktorat za zdravje dal pozitivno mnenje in distribucija se lahko začne. To pomeni, da lahko novo cepivo v Sloveniji pričakujemo že naslednji mesec. Štrukelj pravi, da je učinkovitost cepiva primerljiva s cepivom AstraZenece, približno 72-odstotna, nekoliko manj uspešna je bila v Braziliji (69 %) in Južni Afriki (57 %). 

"To kaže, da so v kliničnih študijah, ki so bile izvedene v teh dveh državah, že bili prisotni mutirani podtipi novega koronavirusa, zato je učinkovitost nekoliko manjša, a še vedno zadovoljiva," je povedal Štrukelj.

V pregledu še druga cepiva: nemško, rusko, dve kitajski

Naslednje cepivo, ki je v pregledu na Evropski agenciji za zdravila, je cepivo nemške družbe CureVac. To temelji na informacijski RNA in je podobno cepivoma Pfizerja ter Moderne. Prav tako se pregleduje rusko cepivo Sputnik V, EMA naj bi 4. marca sprejela del dokumentacije. 

V pregledu je še cepivo družbe Novavax, ki ne temelji na novih DNA in RNA-tehnologijah, temveč na vnosu antigena - delčka virusnega proteina, ki pa je narejen sintezno. "Ne gre za to, da bi v telo dajali inaktiviran virus ali mrtev virus, kar je običajno za konvencionalna cepiva, ampak gre za sintezno narejen peptid, ki oponaša del strukturnega površinskega antigena virusa," je pojasnil Štrukelj.

EMA je za dokumentacijo pozvala tudi dve kitajski družbi, pri obeh gre za deaktiviran virus, torej za klasično proizvodnjo. 

Avstrijci prekinili cepljenje s serijo cepiva

Kot smo že pisali, je v sosednji Avstriji 49-letna medicinska sestra umrla po cepljenju s cepivom AstraZenece. Prve ugotovitve kažejo, da je umrla zaradi močnega strjevanja krvi. "Ta trenutek imamo podatek, da je približno 80 milijonov posameznikov po svetu že bilo cepljenih s cepivom AstraZenece, torej približno tretjina vseh cepljenih. Neželenih učinkov je zelo malo, le nekaj deset," je pojasnil Štrukelj in dodal, da so bili tudi pri Pfizerju zabeleženi le štirje resni neželeni učinki.

"Tako kot zdravila imajo tudi cepiva lahko neželene učinke. Ti so tudi zapisani," je dejal. Po njegovih besedah so v dokumentacijah zapisani vsi neželeni učinki, tako tisti blagi kot tisti, ki so bili opaženi med kliničnimi raziskavami. 

"Motnja strjevanja krvi ni bila zapisana kot stranski učinek. Strokovnjaki bodo raziskali, če obstaja vzročna povezava," je poudaril Štrukelj. 

Zdravljenje s pomočjo protiteles

EMA medtem pregleduje tudi zdravila, ki bi lahko bila učinkovita pri zdravljenju simptomov covida-19. Prva možnost je, da obolelega zdravimo s pomočjo protiteles. Kot je pojasnil Štrukelj, ta protitelesa virus prepoznajo, se vežejo na njegovo površino in ga deaktivirajo. Trenutno EMA pregleduje zdravilo družbe Regeneron, ki ga je med zdravljenjem prejemal tudi Donald Trump

"Mešanica dveh monoklonskih protiteles je narejena tako, da pokriva dve regiji površinskega virusnega antigena. Uspešna je pri tistih bolnikih, pri katerih bi lahko prišlo do resnega zapleta ali ki imajo težavo z aktivnostjo lastnega imunskega sistema," je povedal Štrukelj in dodal, da je EMA že dala izjemno dovoljenje za uporabo teh protiteles.

Podobno zdravilo južnokorejske družbe Celltrion je EMA v pregled prejela pred dvema dnevoma.

Druga zdravila niso še registrirana za zdravljenje covida

Tudi ivermektin bi lahko bila potencialno zdravilna učinkovina, je povedal Štrukelj. Zdravilo, ki se sicer uporablja za zdravljenje težav s paraziti, je v uporabi že vrsto let, kar je z vidika varnosti dobro, na celičnih strukturah ustavi replikacijo virusa, za zdravljenje v praksi pa bi morali odmerek močno povečati, kar bi posledično povečalo tudi neželene učinke. 

"Mogoče bo to potencialna učinkovina pri resnih zapletih, mogoče pri starejših," je dejal strokovnjak - trenutno pa to ni registrirano zdravilo, zato je odsvetoval nakup prek spleta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • rd2dmk2 10:00 09.marec 2021.

    po domače povedano tole s cepivi je tako kot s cigareti, azbestom in podobnimi rečmi. dokler so dobički ogromni ni šanse da bi kaj priznali. čez 50 let mogoče. sicer pa, če priznajo samo en primer bo jasno da je ...prikaži več to škodljivo in da se mora vse ustavit. je pa takole.. če je cepivo tako neškodljivo kot obljubljajo, naj se javno vsak teden cepijo direktorji Astre, glavni politiki EU in naši uradniki , ki so za, od NIJZ pa do urada za Cepljenje. da bo pa res, pa jih bomo cepili državljani.

  • Avatar Syn
    Syn 15:41 08.marec 2021.

    To Novavax cepivo zna bit še najboljša varijanta.

  • Ender3 15:19 08.marec 2021.

    Težko je dokazati neposredne razloge, veliko pa je posrednih. Imunski odziv je lahko antivneteni ali provnetni. Slednji je zelo nevaren in večinoma usoden. Cepiva povzročajo relativno odporost, žal pa lahko tudi avtoimune pojave. Z ozirom na množičnost cepljenja je ta ...prikaži več pojavnost še zanemarljiva ni pa rečeno, da jih ščasoma ne bo več in nemogoče je vse napovedovati.

Sorodne novice