Čutite nemir? Prihaja super modra krvava luna

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Redka kombinacija, ki se je nazadnje zgodila leta 1866.
Oglej si celoten članek

Astrologi povsod po svetu napovedujejo, da bodo ljudje, dovzetni za lunine mene, v teh dneh še posebej občutljivi, še posebej utrujeni in razdraženi. Prihaja namreč super modra krvava luna, zelo redek pojav, ki ga na žalost v Evropi ne bomo videli: "To je zelo redek astronomski trojček,"  je pojasnil urednik priznane revije Sky and Telescope Kelly Beatty.

Zdravje Mit ali resnica: Ali polna luna spreminja telesno in duševno stanje?

Modra Luna je druga polna luna v koledarskem mesecu. Modra luna ali "Blue Moon" je takrat, ko je polna luna dvakrat v istem mesecu. V tem mesecu smo jo že imeli in sicer 2. januarja, v sredo, 31. januarja pa bo na vrsti že druga. Dve polni luni na mesec se sicer pojavita na vsaki dve leti in osem mesecev.

O superluni govorimo, ko je Luna najbližje Zemlji. Takrat se Luna še posebno močno sveti. Nasa navaja, da je za okoli 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša od običajne polne lune.

Orbita je elipsa, pri kateri je najbližja točka (perigej ali prizemlje) približno 50.000 kilometrov bližje kot najbolj oddaljena točka (apogej ali odzemlje.

Med tem, ko bo Luna zdrsnila v Zemljino senco (lunin mrk) se bo obarvala v oranžno ali rdeče. Tako bo "modra" luna postala "krvava".

Prva dva pojava nista tako redka, vendar bo tokrat Luna še mrknila, nastala bo torej redka kombinacija, kar se je nazadnje zgodilo leta 1866.

Super modra krvava luna je kombinacija modre lune - druge polne lune v koledarskem mesecu - ki se pojavi ob istem času kot super luna - ko je luna v perigeju približno 14% svetlejša od običajne, in krvave lune - trenutek med luninim mrkom, ko Luna v senci Zemlje prevzame rdečkasto obarvanost.

Usklajevanje Sonca, Lune in Zemlje bo trajalo eno uro in pol. V zahodnem delu Združenih držav Amerike in Kanade bo pojav viden pred zoro, na Bližnjem vzhodu, v vzhodni Rusiji, Avstraliji in na Novi Zelandiji pa v večernih urah.

Dogodek si bo mogoče ogledati na spletni strani ameriške vesoljske agencije Nasa. 

galerija Lunin mrk, kakršnega smo dolgo čakali

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 05:52 30. Januar 2018.

    potem je bolje da nasi poslanci in politiki ostanejo doma in ne pocno nicesar ze brez lune imamo dovolj tezav …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.