Zdravje > Življenjski stil
7216 ogledov

Mit ali resnica: Ali polna luna spreminja telesno in duševno stanje?

Lunin mrk, krvava luna Reuters
Bi nas moralo skrbeti? Lunin mrk in s tem super krvava modra luna se bosta zgodila jutri, astrologi pa pravijo, da bo vsa ta energija okoli nje še kako vplivala na nas. In kaj o tem pravi znanost?

Lunin mrk in s tem super krvava modra Luna se bosta zgodila jutri, v sredo, 31. januarja okoli pol treh popoldan in čeprav v Sloveniji tega redkega pojava ne bomo mogli videti, astrologi pravijo, da bo vsa ta energija okoli nje vplivala na nas.

Lunin mrk, krvava luna Redek pojav Zdravje Čutite nemir? Prihaja super modra krvava luna

Pravzaprav jo nekateri že čutijo, saj se občutek nemira pri nekaterih pojavi že dan ali dva dni prej. Ljudje bodo bolj utrujeni, občutljivi na kritiko, pravijo astrologi, ki nam v tem času svetujejo, da ne načenjamo težkih debat, ne razčiščujemo odnosov, saj bo hitro prišlo do hudega prepira. 

Ob polni luni pa naj ne bi bili samo sitni in nepredvidljivi, vplivala naj bi tudi na več rojstev, ugrizov psov in še na vrsto drugih negativni pojavov, na primer prometnih nesreč. 

Ima naš edini naravni satelit tudi kaj pri tem? 

Z navedbami, da mesec vpliva na zemljo in življenje na njej, so si znanstveniki enotni. Kaj pa na naše vedenje in čustva? Ima naš edini naravni satelit tudi kaj pri tem?

Kanadski raziskovalci trdijo, da lunine mene v ničemer ne uravnavajo našega razpoloženja. Do ugotovitev so prišli na podlagi študije, v kateri so spremljali spanec 5.812 otrok iz petih celin; iz različnih okolij, starosti, spola, spalnih vzorcev in z različno stopnjo telesne dejavnosti.

Izbrali so otroke

Otroke so izbrali zato, ker so po mnenju raziskovalcev "bolj podvrženi" spremembam vedenja zaradi pomanjkanja spanja kot odrasli. Študija je trajala 28 mesecev, kar je enakovredno 28-tim luninim ciklom. Vsak lunin cikel so razdelili v tri faze; polna luna, lunin krajec in prazna luna.

Ugotovitve so pokazale, da se je v času okoli polne lune spalo le za pet minut manj kot na dan, ko je nastopil mlaj, kar je za znanstvenike podatek, ki ne prinaša vrednosti, ki bi vplivala na razpoloženje in dejavnost teh otrok.

Vodija raziskave Jean-Philippe Chaput z raziskovalnega inštututa Univerze Ontario je tako dejal: "Naše vedenje je odvisno predvsem od naših genov, izobrazbe, dohodka in psihosocialnih dejavnikov in ne od sile gravitacije. Mislim, da je polna luna še najmanj, kar nas bi moralo skbeti," je še hudomušno dodal kanadski raziskovalc.

dežurni@žurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 18:53 30.januar 2018.

    kanadski raziskovalci so ugotovili, da plima in oseka nimata veze z luno, pač pa je to naravni pojav na zemlji