Zdravje
2555 ogledov

Znanstveniki ugotovili, kako Luna vpliva na naše počutje

polna luna Shutterstock
Mnogi verjamejo, da Luna še kako vpliva na njihovo razpoloženje; ko je mlaj, naj bi bili polni pričakovanj, ko je Luna polna, nas zapopade malodušje. In kaj o vsem tem pravijo strokovnjaki?

Luna poganja in vpliva na veliko stvari na tem svetu, so prepričani astrologi, tudi na razpoloženje ljudi.

Ko nastopi mlaj, ko sta Luna in Sonce poravnana na isti stopinji, naj bi bili ljudje bolj nemirni, želeli naj bi si novosti in novih izzivov.

super luna | Avtor: Bralec Žurnala Bralec Žurnala
V času polne Lune pa naj bi bili sitni, nergavi in nepredvidljivi.

V tem času naj bi bilo tudi veliko več nesreč in drugih nezgod, rodilo naj bi se več otrok.

Z navedbami, da mesec vpliva na zemljo in življenje na njej, so si znanstveniki enotni. Kaj pa na naše vedenje in čustva? Ima naš edini naravni satelit tudi kaj pri tem?

Kanadski raziskovalci trdijo, da so našli dokaze, da Lunine mene v ničemer ne uravnavajo našega razpoloženja.

Do ugotovitev so prišli na podlagi zadnje študije, v kateri so spremljali spanec 5.812 otrok petih celin; iz različnih okolij, starosti, spola, spalnih vzorcev in z različno stopnjo telesne dejavnosti.

Spanje | Avtor: Profimedias Profimedias
Otroke so izbrali, ker so po mnenju raziskovalcev le ti "bolj podvrženi" spremembam vedenja zaradi pomanjkanja spanja kot odrasli.

Študija je trajala 28 mesecev, kar je enakovredno 28-tim Luninim ciklom. Vsak lunin cikel so razdelili v tri faze; polna Luna, Lunin krajec in prazna luna. 

Ugotovitve so pokazale, da se je v času okoli polne Lune spalo le za pet minut manj kot mlaja, kar je za znanstvenike podatek, ki ne prinaša vrednosti, ki bi vplivala na razpoloženje in dejavnost teh otrok.

Vodija raziskave Jean-Philippe Chaput z raziskovalnega inštututa Univerze Ontario je tako dejal: "Naše vedenje je odvisno predvsem od naših genov, izobrazbe, dohodka in psihosocialnih dejavnikov in ne od sile gravitacije. Mislim, da je polna Luna še najmanj, kar nas bi moralo skbeti," je še hudomušno dodal kanadski raziskovalc. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.