Magazin > Lepota & telo
132 ogledov

Vas kaj luna trka?

polna luna Shutterstock
Danes nas je zajela močna sončna nevihta, za nami pa je tudi polna luna. Skoraj istočasno sta se nad nami pojavila dva astronomska pojava, zato nas je zanimalo, kako to vpliva na naše počutje.

Sončne nevihte, ki so letos še posebej nevarne, naj ne bi imele vpliva na posameznikovo počutje, je pa za nihanje našega razpoloženja bolj kriva polna luna, a najhujše je na srečo že mimo. O tem smo se pogovarjali z astrologinjo Emo Kurent, ki nam je pojasnila oba pojava.

Sonce se igra z elektriko, Luna s počutjem

"Sončne nevihte imajo ciklus enajst let, ravno v 2012 je vrhunec tega ciklusa, zato je letos že bilo in še bo več takih neviht. Letos bodo tudi še posebej nevarne, ker je Zemljino magnetno polje, ki sicer varuje Zemljo pred temi delci, oslabljeno. Sončni delci, ki se sproščajo v magnetosfero, lahko povzročijo izpad eletkrike, motnje v delovanju satelitov, v letalskem prometu in podobno. Včeraj je moralo recimo eno letalo zasilno pristati na Azorih," je pojasnila Kurentova, ki pa o vplivih na posameznika ne more govoriti, ker niso raziskani. Za to je bolj kriva polna luna, ki pa je že minila, dodaja. "Vplivov polne lune danes ne bo več toliko, saj je natančna opozicija med Soncem in Luno nastopila danes ob 10.40. Vplivi so močnejši dan ali dva pred dejansko opozicijo," je še razložila sogovornica.

Čas povečane energije

Spremembo počutja smo torej lahko najbolj občutili v torek in včeraj. "Na odnose, ki nastopajo med Zemljo, Luno in Soncem, se ljudje občutljivo odzivamo. Gre za energetsko dejstvo, ne za nekakšno verovanje. Luna uravnava vodo, saj zaradi privlačnosti, ki je med Zemljo in Luno (obe se vrtita okoli istega gravitacijskega centra), voda na Zemlji sploh obstaja – brez Lune bi jo odneslo v vesolje. Luna uravnava vodo, ljudje pa imamo v sebi okoli 80 odstotkov vode, in ta voda se takrat, ko je Luna polna, v nas nekako dviga, sili proti Luni (zaradi Lunine privlačnosti). Zato smo ljudje v teh dneh bolj živahni, nemirni, impulzivni. Lahko smo bolj produktivni kot običajno, vendar na dan silijo tudi negativna čustva. Je skratka čas povečane energije, dinamike, nemira, hitenja. To ima tako dobre kot slabe strani." Spremembe občutijo tudi živali, ki se na polno luno odzivajo podobno kot ljudje. "Tudi živali so malo bolj nemirne, manj spijo, včasih so tudi nenavadno vznemirjene. Vsak lahko to opazi."

Spravila se je na Device

Polna luna vedno najbolj vpliva na pripadnike tistih znamenj, kjer nastopi, pravi astrologinja. "Sedanji ščip je v Devici, zato najbolj vpliva nanje, pa tudi na Ribe, Strelce in Dvojčke (torej znamenja, ki so z Devico v dinamičnih kotnih odnosih, v opoziciji in kvadratih), ter na tiste, ki imajo v teh znamenjih ascendent ali Luno." Naslednja polna luna bo nastopila šestega aprila v Tehtnici, zato bo najmočneje vplivala na Tehtnice, Ovne, Kozoroge in Rake, je še dodala.

Komentarjev 3
  • stalker 00:25 05.april 2012.

    MENE NE TRKA NC SAM DA SM BOL BUDN PA DLE ZDRZIM NA KOMPU

  • Stolp 12:18 09.marec 2012.

    Problem je ker astrologinja razlaga astronomske pojave.Ljudje ne razlikujejo med ASTRONOMIJO in ASTROLOGIJO. Prvo je znanstvena veda in kot taka temelji na znanstvenih teroijah, dognanjih in spoznanjih. Druga je pa skupek nekih nedokazanih pravil, kako naj bi planeti, ...prikaži več luna, sonce,...vplivali na človeka, njegovo zdravje, usodo,...Primerjava je podobna kot med znanostjo in religijo in zgornji članek je tak kot bi župnik šel razlagati npr. atomsko fiziko.

  • Konrad Ajster 23:53 08.marec 2012.

    Ali so sončni izbruhi za človeka neškodljivi?Spoštovana astrologinja Ema Kurent, kot astrologinja je dober strokovnjak, vendar astrologija ne sloni na astro fiziki pa tudi sami fiziki ne, ko je to opaziti, ko daje tako milo rečeno, smešne izjave, ...prikaži več »da bi morje odneslo v vesolje«, če Lune ne bi bilo!?Saj vsak osnovnošolec ve, da je tudi voda ali morje le materija, katero privlačna energija vsakega planeta ali mase privlači na sebe pa za to privlačno silo ni potrebno planeta lune, ki ravno obratno deluje, ko luna vodno maso privlači na sebe in ne obratno, ker jo ne more dvigniti, ker ima manjšo maso od Zemlje pa jo zato samo vlači za seboj, kolikor ji to seveda bolj ali manj uspeva, kar imenujemo plimovanje, ki je včasih večje včasih pa manjše!Pa tudi o Sončnem vetru ni vse tako enostavno, ker Sonce je tisto, ki oddaja največ energije tudi naši Zemlji in s svojimi toplotnimi žarki oddaja normalno toplotno UV energijo, medtem pa ko nastane v Soncu prenas