Slovenija
705 ogledov

Lunin mrk, kakršnega smo dolgo čakali

Lunin mrk
1/14
Žurnal24 main
Tokratni zimski solsticij je bil prav poseben, saj smo bili prvič po 372 letih priča, da je istočasno potekal tudi lunin mrk, in sicer t. i. krvava luna. Pri nas mrk ni bil viden.

Mrk lune se je začel ob 7.33, trajal pa je do 11.01. Popolni mrk je trajal med 8.41 in 9.53 po srednjeevropskem času, vendar pa je luna v Sloveniji zašla že ob 7.45, zato med mrkom ni bila več nad obzorjem. Najbolje so ga videli v Severni in Srednji Ameriki ter na Grenlandiji.

Ne bodite žalostni, če mrka niste mogli videti. Oglejte si GALERIJO.

Današnji lunin mrk na zimski solsticij je bil poseben tudi zato, ker je bila luna med prehodom skozi Zemljino senco, ko bi sicer morala postati nevidna, še vedno obsijana z manjšim delom sončnih žarkov, zato se je med mrkom obarvala rdečkasto. Obarvanost je sicer odvisna od razmer v Zemljini atmosferi in količine sončnih žarkov.

Zadnji popolni lunin mrk, viden z Zemlje, je bil "daljnega" 21. februarja 2008, že naslednje leto pa bo mogoče spremljati kar dva, in sicer 15. junija ter 10. decembra.

Tudi uradno v zimi
Včeraj ob 23:38 smo tudi uradno vstopili v zimo, saj je bila Zemlja na najbolj oddaljeni točki od Sonca. To je tako vzšlo 7.40 in bo zašlo že ob 4.18, dan pa bo danes dolg le osem ur in 37 minut. A odslej bo šlo le še na bolj svetlo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.