Držite se teh sedmih zdravih navad in prepolovite tveganje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Študija razkrila, da je kar 57 odstotkov tistih, ki se niso držali sedmih pravil, doživelo možgansko kap.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci univerze v Houstonu ugotavljajo, da lahko zdrava in uravnotežena prehrana ter redna telesna dejavnost celo izničita morebitno genetsko tveganje za možgansko kap. Dva druga ključna koraka pa sta opustitev kajenja in zmanjšanje telesne teže. Vzdrževanje normalnega krvnega tlaka, uravnavanje holesterola in zniževanje sladkorja v krvi, so še trije ključni dejavniki. 

Znano je, da starost, visok krvni tlak, kajenje, debelost, sedeči način življenja in sladkorna bolezen povečujejo tveganje za možgansko kap.

Foto: Unsplash zdrava hrana

V študiji, ki jo omenja MailOnline, so v povprečju 28 let spremljali 11.568 odraslih, starih od 45 do 64 let. Vsi udeleženci so na podlagi krvnih testov prejeli splošno oceno tveganja za možgansko kap. Preverili so tudi njihovo zdravstveno kartoteko, da bi ugotovili, kako dobro že upoštevajo sedem zdravih življenjskih navad.

žalostno 26-letna zvezdnica se je med telovadbo zgrudila, diagnoza je pretresljiva Nova razkritja V Sloveniji zasegli 479 kapsul sumljive vsebine

Pri udeležencih, ki so genetsko nagnjeni k možganski kapi ali imajo slabše zdravje srca, je bilo tveganje za kar 25 odstotkov večje. Toda pri tistih, ki so se držali sedmih pravil, je tveganje padlo od 30 do 43 odstotkov. Na splošno je najbolj zdrava skupina imela najmanj primerov možganske kapi (6 odstotkov), medtem ko je kar 57 odstotkov udeležencev, ki se sedem pravil ni držalo, doživelo možgansko kap.

Ugotovitve dajejo upanje, je povedala glavna avtorica Myriam Fornage: "Naša študija je potrdila, da lahko spreminjanje dejavnikov našega življenjskega sloga, kot je nadzor krvnega tlaka, izravna genetsko tveganje za možgansko kap. "Genetsko informacijo lahko uporabimo, da ugotovimo, kdo je izpostavljen večjemu tveganju, in jih spodbudimo k zdravemu srčno-žilnemu življenjskemu slogu, kot je sledenje sedmih zdravih navad in tako zmanjšamo tveganje ter živimo daljše in bolj zdravo življenje."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.