Šport > Kolesarstvo
5172 ogledov

V Sloveniji zasegli 479 kapsul sumljive vsebine

Bahrain Victorious Profimedia
Organi pregona so ob pomoči Europola med 27. in 30. junijem opravili več hišnih preiskav v šestih državah.

Pred začetkom dirke po Franciji je v kolesarski javnosti močno odjeknila novica o hišnih preiskavah članov elitne kolesarske ekipe Bahrain-Victorius, v dresu katere na francsoki pentlji pedala vrtitva tudi Jan Tratnik in Matej Mohorič.

V koordinarni akciji pod vodstom Europola, katere namen sta zajezitev in preprečevanje uporabe prepovedanih poživil v profesionalnem kolesarstvu, je bilo opravljenih več hišnih preiskav v šestih evropskih državah, vključno s Slovenijo, kjer so po podatkih Eurojusta zasegli 479 kapsul.

Šport: Europol z racijo nad člane "slovenske" kolesarske ekipe - Bahrain Victorious Tudi po Sloveniji Šport Europol z racijo nad člane "slovenske" kolesarske ekipe

Preiskava je bila na pobudo francoskih oblasti sprožena 11. maja 2022, ko je državno tožilstvo v Marseillu pod drobnogled vzelo domnevne protidopinške kršitve, katerih naj bi se posluževali v "mednarodni kolesarski ekipi v lasti italijanskega podjetja."

Eurojust je 16. junija gostil nujno koordinacijsko srečanje za okrepitev pravosodnega sodelovanja, vključno z izvršitvijo sedmih evropskih preiskovalnih nalogov v vpletenih državah ter pripravi ukrepov za reševanje te pereče problematike.

Bahrain Victorious Tik pred Tourom Šport Policija tudi na Danskem preiskala ekipo Bahrain Victorious

V Belgiji so preiskovalci v hišni preiskavi zasegli računalnike, mobilni telefon in kapsule z neznano vsebino. Na Poljskem so opravili zgolj eno hišno preiskavo, zasegli pa so vrsto elektronskih naprav in farmacevtskih proizvodov.

V Sloveniji so odkrili 412 kapsul z neznano rjavo vsebino ter 67 kapsul z neznano belo vsebino, zasegli pa so tudi en mobilni telefon, medtem ko je bil v Španiji zaseženih več elektronskih naprav.

Eurojust, Agencija Evropske unije za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah, je edinstvena stična točka s sedežem v Haagu na Nizozemskem, prek katere nacionalni pravosodni organi tesno sodelujejo v boju proti hudim oblikam organiziranega čezmejnega kriminala. Poslanstvo Eurojusta je prispevati k temu, da bo Evropa postala varnejša, tako da usklajuje delo nacionalnih organov – držav članic EU in tretjih držav – pri preiskovanju in pregonu čezmejnih kaznivih dejanj.

Vir: Eurojust.europa.eu

Na prošnjo francoskih oblasti je danska policija dan pred začetkom dirke po Franciji v Koebenhavnu izvedla preiskavo v hotelu v Brondbyju, predmestju danske prestolnice.

Kot je že zdaj jasno, so v četrtek zjutraj preiskali hotel, v katerem so nastanjeni člani kolesarske ekipe Bahrain Victorius.

Gre za ekipo tudi s slovenskimi člani. V njej sta poleg omenjenih Mohoriča in Tratnika še Matevž Govekar in Domen Novak. Del ekipe so sicer še številni drugi Slovenci, med njima tudi vodja ekipe Milan Eržen in eden od športnih direktorjev Gorazd Štangelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.