Šport > Kolesarstvo
3404 ogledov

Europol z racijo nad člane "slovenske" kolesarske ekipe

Šport: Europol z racijo nad člane "slovenske" kolesarske ekipe - Bahrain Victorious Profimedia
Policija je preiskala domove nekaterih članov kolesarske ekipe Bahrain-Victorious.

Kolesarska ekipa najvišjega ranga z največjim številom Slovencev v svojih vrstah, Bahrain-Victorious, je v izjavi za javnost sporočila, da so organi pregona v Evropi pod vodstvom evropskega policijskega urada Europol danes preiskali domove nekaterih članov ekipe zaradi suma dopinških nepravilnosti. Po informacijah kolesarskega portala Velonews so v Sloveniji preiskali tudi domovanje šefa ekipe Milana Eržena.

Glavni trener Milan Eržen je sestavil ekipo, kjer se mešajo izkušnje in mladost. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Preiskave so po poročanju Velonewsa potekale v več državah, vključno s Slovenijo, Poljsko in Španijo, pri čemer je koordinirano akcijo vodil Europol. Ekipa Bahraina je navedla, da so bile racije neposredno povezane s preiskavo hotelskih sob med lanskim Tourom, ko je v prostore ekipe 15. julija vdrlo 50 policistov.

"Nekaterim kolesarjem in osebju ekipe so danes pred odhodom na dirko po Franciji preiskali domove," se danes glasi začetek izjave za javnost ekipe, ki bo na Touru nastopila z dvema Slovencema, Matejem Mohoričem in Janom Tratnikom. Za ekipo sicer nastopata še dva Slovenca, Domen Novak in pa Matevž Govekar, ki pa še ni bil član moštva v času lanskih racij.

"Ekipa je vedno delovala na podlagi najvišjih standardov profesionalnosti v kolesarstvu, vključno z integriteto vseh profesionalnih članov in tekmovalcev. Ekipa konstruktivno sodeluje pri vseh postopkih in z vsemi pristojnimi institucijami," so še zapisali.

Sobe v Pauju, v katerih so bivali člani ekipe, je lani 15. julija preiskal urad OCLAESP, pristojen za javno zdravje s sedežem v Marseillu, a kasneje rezultatov preiskav ni sporočil oz. delil z javnostjo. Pri Bahrainu so izpostavili, da se tudi pred letošnjo izdajo največje dirke "nadaljuje poskus namenoma škoditi ugledu posameznikov in članov ekipe".

"Bahrain-Victorious je bila edina ekipa na lanski dirki po Franciji, ki je bila podvržena tovrstnim preiskavam. Ekipe doslej niso obvestili o napredku, rezultatih ali kakršnihkoli drugih povratnih informacij tožilstva v Marseillu," so še poudarili. Ekipa je tudi zahtevala dostop do izsledkov lanskih hišnih preiskav, a pri tem ni bila uspešna.

Lani so po mnenju Bahrain-Victoriousa preiskovalci kmalu po opravljeni preiskavi nezakonito posredovali podatke o zaseženih predmetih, na podlagi katerih je bil kasneje objavljen članek v strokovni medicinski reviji.

Bahrain Victorious | Avtor: Profimedia Profimedia

"Revija je navedla, da ekipa ni posedovala prepovedanih substanc. Kljub temu takšno vedenje preiskovalcev vzbuja dvom o verodostojnosti preiskave, saj informacije o preiskavi francoskih oblasti prihajajo v medije. Nasprotno pa ekipa ne prejme nobenih povratnih informacij," so bili kritični v ekipi svetovne serije. 

Pri Bahrainu so prepričani, da preiskava tik pred začetkom dirke po Franciji, ta se bo v Koebenhavnu na Danskem začela v petek, poraja dvom o smiselnosti početja policije. Dodali so še, da bodo s pristojnimi organi še naprej transparentno sodelovali, upajo pa, da bodo vse ekipe obravnavane enakopravno, so še zapisali v izjavi za javnost.

Lani je preiskavo vodil urad OCLAESP, v Marseillu pa je preiskavo 3. julija lani uradno odprl državni tožilec. Obisk je takrat za spletni kolesarski portal Cyclingnews potrdil prav Eržen. V izjavi tožilstva v Marseillu so takrat začeli preiskavo ekipe v povezavi z morebitnim "pridobivanjem, prevozom, posedovanjem in uvozom prepovedanih snovi ali metod", je lani poročal cyclingnews.com.

 
Komentarjev 1
  • ico8 22:17 27.junij 2022.

    Partizanski casi so ze minili in danes nihce ne VDRE v sobe, temvec ima nalog za preiskavo, budale trimotorne!!!

Sorodne novice