Šport > Kolesarstvo
412 ogledov

Pri 35-letih do prvega članskega naslova

Kristijan Koren Facebook Kolesarska zveza Slovenije
Koren osvojil naslov državnega prvaka na cestni dirki.

Kristijan Koren (Adria Mobil) je postal državni prvak v kolesarstvu na cestni dirki. Na krožni stezi v Mariboru je po desetih razgibanih krogih oziroma 167 km ugnal Matevža Govekarja (Bahrain-Victorious) na drugem in Luko Mezgeca (BikeExchange-Jayco) na tretjem mestu, ki sta ciljno črto prečkala z 41 sekundami zaostanka. 

Za Korena je bil to prvi naslov državnega prvaka v cestni vožnji. "Ne vem, kdaj sem nazadnje zmagal. Nisem bil ravno kolesar zmagovalnega kova. Bil sem pomočnik in to me je veselilo. Ko sem naredil svoje, sem bil vesel, ko je zmagal kdo od kapetanov, kot so Sagan, Basso, Nibali. To so bili kolesarji svetovnega kova. Zdaj pa sem z vsemi izkušnjami prišel tudi do ravni, da lahko oblečem to majico," je na večji del kariere, ki ga je preživel kot pomočnik v profesionalnih ekipah, dejal 35-letni Koren.

Danes je v slogu izkušenega mačka ukanil kolesarje, ki so se predolgo gledali med sabo in niso lovili člana Adrie Mobil.

"To, da sem lahko pobegnil sam, je delo celotne ekipe. V kolesarstvu ni le eden, ki skoči in gre. Res smo bili od samega začetka aktivni, bil sem že v prvem pobegu. Rekli smo, da moramo napadati in biti v kombinaciji z manjšim številom kolesarjev. Na koncu je šlo nam v prid in ko so nas ulovili, sem si rekel, da moram poskusiti še enkrat, dvakrat. Kar naenkrat sem se odpeljal, potem pa so mi iz ekipe rekli, da moram samo še dati 'gas' do konca," je v svojem slogu preizkušnjo ocenil državni prvak.

Enkrat je sicer že slavil naslov državnega prvaka, ko je bil leta 2007 kot mlajši član najhitrejši v vožnji na čas. Ta majica pa mu pomeni še precej več po zahtevnem obdobju, ki ga je moral preživeti na stranskem tiru zaradi dopinške kazni.

"Vse je (v tej majici, op. STA). Predvsem delo. Marsikdo je mislil, da bom odnehal, a sem se pojavil nazaj in napravil kljukico. Če se vztraja in ne vrže puške v koruzo, je lahko vse to poplačano. Zdaj bomo razmislili za naprej. Ciljev nimam, sezona je še dolga. Najprej nekaj premora, potem pa naprej," je še sklenil Koren.

Preizkušnja je sicer potekala po preverjenem kaotičnem receptu cestnih dirk za državno prvenstvo. Pobegi so se vrstili eden za drugim, trasa pa je omogočala, da so se skupine večkrat znova združile. Poskušali so številni kolesarji, tudi Jan Polanc (UAE Team Emirates) in Domen Novak (Bahrain-Victorious) iz ekip svetovne serije, vseeno pa je v zadnjem krogu po napadu Korena preveč pogledovanja proti ostalim kolesarjem botrovalo večji razliki kasnejšega državnega prvaka in boj za naslov je bil odločen.

Koren si je na koncu nabral 41 sekund naskoka, v ozadju pa se je v sprintu za preostala mesta na odru za zmagovalce pomerila četverica. Med člani je Govekar zasedel drugo mesto in hkrati oblekel majico državnega prvaka med mlajšimi člani. Mezgec se je moral zadovoljiti s tretjim mestom med elito. Drugo mesto je med mlajšimi člani zasedel Mihael Štajnar (mebloJOGI Pro-concrete), tretje pa Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic).

V Mariboru so pred tem podelili tudi naslove v mlajših kategorijah ter med članicami. Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) je ubranila naslov prvakinje, slavila je pred Špelo Kern (Massi-Tactic) in Uršo Pintar (UAE Team ADQ).

Med starejšimi mladinci je bil najboljši Domen Oblak (Pogi Team UAE Generali), pri starejših mladinkah je zmagala Pija Galof (BTC City Ljubljana Scott), pri mlajših mladincih pa je naslova v četrtkovem kronometru in na današnji cestni dirki združil Erazem Valjavec (RC-KAC).

V Mariboru so organizatorji za udeležence DP pripravili krožno traso z začetkom in koncem pred stadionom Ljudski vrt. Dolžina kroga je bila 16,66 km s 160 m višinske razlike. Največ je k tej prispeval okoli km dolg klanec na Rošpoh s povprečnim naklonom 7,4 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice