Šport > Kolesarstvo
3969 ogledov

Največji rival verjame, da bodo na ta način lahko premagali Pogačarja in Rogliča

Gaeraint Thomas Profimedia
Valižan, ki bo na Touru eden najtežjih tekmecev obeh Slovencev, je prepričan, da lahko Ineos kot ekipa premaga Rogliča in Pogačarja.

Dirka po Švici velja ob Kriteriju Dauphine za najboljšo možno generalko pred Tourom, na kateri najboljši kolesarji sveta počasi že razkrijejo svoje karte in nakažejo, v kakšni formi so pričakali dirko vseh dirk.

V zvezdniški ekipi Ineos Grenadiers se je tako na omenjeni dirki ogromno pričakovalo od Adama Yatesa in Daniela Felipeja Martineza, ki bi morala na Dirki po Švici vsej konkurenci dokazati, kako nevarni bodo na Touru.

Na koncu pa je kar nekoliko nepričakovano precej pozabljeni in zapostavljeni Geraint Thomas dokazal, da morda prav z njegove strani preti največja nevarnost obema Slovencema.

Gaeraint Thomas | Avtor: Profimedia Profimedia

Celotno sezono se je Thomas modro izogibal vprašanjem o hierarhiji znotraj moštva ter je ves čas zgolj odgovarjal, da je njegov edini cilj doseči Dirko po Franciji v čim boljši formi. Prepričljiva zmaga na Dirki po Švici pa je dokazala, da se je Valižan držal svojih besed, čeprav še vedno ne želi javno prevzeti bremena enega glavnih favoritov dirke na svoja ramena.

"Sem sproščen. Želim si zgolj odpotovati tja, dirkati na polno in pokazati, česa sem sposoben. Imamo dva druga kapetana v ekipi. Ali bom tudi sam ostal v kombinaciji za skupni seštevek, ali bom lovil etapne zmage, ali bom zgolj pomagal drugim... Zadovoljen bom, ne glede na karkoli. Seveda pa bom izkoristil svojo priložnost, če se bo pokazala. In seveda bom pomagal svojim kolegom, če bo potrebno," je razlagal Thomas, potem ko je svoji ekipi privozil še tretjo zaporedno zmago na Dirki po Švici.

Gaeraint Thomas | Avtor: Profimedia Profimedia

A čeprav Thomas tega nikakor noče na glas priznati, je po zadnjem tednu vse bolj očitno, da bo prav izkušeni Valižan imel morda celo glavno vlogo znotraj svoje ekipe. Zagotovo je trenutno pred Martinezom, ki je vsega dva tedna pred Tourom hudo trpel v švicarskih Alpah ter že na prvi, ne preveč zahtevni etapi, izgubil vse možnosti za dober rezultat. Adam Yates pa je bil prisiljen dirko zapustiti zaradi okužbe s koronavirusom in nihče ne ve, v kakšni formi se bo vrnil.

Thomas pa je po fantastičnem nastopu na Dirki po Švici vse bližje vlogi vodje znotraj ekipe, pa čeprav pri britanski ekipi upajo, da bo okužba pustila čim manjše posledice na Yatesu, obenem oa je tudi Martinez v poznejšem delu dirke dokazal, da morda do Toura vendarle ujame pravo formo ter da bo tam igral še pomembno vlogo. A vsa ta konkurenca znotraj ekipe je le dobra novica za Thomasa.

Valižan se namreč zaveda, da Ineos nima individualne kvalitete, s katero bi se lahko kakšen njihov kolesar postavil po robu Tadeju Pogačarju ali Primožu Rogliču. Toda vseeno verjame, da bodo s svojo skupno močjo lahko premagali oba Slovenca.

Gaeraint Thomas | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kot ekipa ju zagotovo lahko premagamo. Človek na človeka je povsem drugačna zgodba. Sta neverjetno talentirana in kot vsi vemo, sta bila MVP-ja zadnjih let. Toda verjamem, da imamo dovolj močno ekipo. Moramo zgolj ostati zdravi, kar je v teh časih lažje reči, kot storiti. Toda imamo zelo močno ekipo, vsi smo motivirani in dali bomo vse od sebe," je samozavesten, a hkrati realen zmagovalec Toura izpred štirih let.

Thomas se bo sicer na Tour odpravil z odlično popotnico, saj je prvič v karieri dobil Dirko po Švici, potem ko je bil izredno blizu že pred sedmimi leti, a je moral na zadnji dan priznati premoč še enemu Slovencu, ki v zadnjih letih očitno najbolj grenijo življenje najbogatejši kolesarski ekipi na svetu. Leta 2015 je namreč slavil Simon Špilak, ki je svoj uspeh ponovil še leta 2017.

Thomas je namreč pred sedmimi leti kot veliki favorit za skupno zmago imel pred zadnjim dnem in odločilnim kronometrom 13 sekund prednosti pred Slovencem, ki pa je odvozil kronometer iz sanj, zaostal le za Tomom Dumoulinom ter se veselil z vsega petimi sekundami prednosti pred Thomasom ene največjih zmag v svoji karieri.

Geraint Thomas | Avtor: Epa Epa

Tokrat je bila situacija zelo podobna, saj je Thomas na odločilnem kronometru nastopil kot veliki favorit, a je premagal demone izpred sedmih let ter za vsega nekaj sekund zaostal za etapnim zmagovalcem Remcom Evenepoelom  in se tako prepričljivo veselil ene izmed velikih zmag, ki so mu še manjkale v karieri.

Njegova zmaga na Dirki po Švici pa je pomemben faktor tudi zato, ker močno spominja na tisto iz leta 2018. Dirka po Švici tako kot Kriterij Dauphine velja za generalko pred Tourom, in ko je leta 2018 Thomas slavil na Kriteriju Dauphine, je nato čez nekaj tednov uspel dobiti tudi Dirko po Franciji. A Thomas temu vseeno ne pripisuje prevelikega pomena.

"Tega sploh nisem vedel, toda v vsakem primeru je lepo zmagati. Čas med lanskim Tourom in zaključkom sezone je bil resnično težek. Verjetno je šlo za najtežje obdobje v moji karieri. Na začetku letošnje sezone nisem bil najbolje pripravljen, a sem vseeno užival v dirkanju in druženju z mlajšimi kolegi iz naše ekipe. Toda lepo je biti spet med zmagovalci," je zaključil Thomas, ki je na Dirki po Švici dokazal, da bosta Pogačar in Roglič morala računati še na enega resnega konkurenta.

Komentarjev 1
Sorodne novice