Šport > Kolesarstvo
1895 ogledov

Zadnji metri etape odločili skupnega zmagovalca Dirke po Sloveniji!

Tadej Pogačar Sportida
Kolesarji so opravili še z zadnjo etapo letošnje Dirke po Sloveniji. Etapne in skupne zmage se je veselil Tadej Pogačar.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je v današnji zadnji etapi branil zeleno majico vodilnega na Dirki po Sloveniji. Uspel jo je obraniti na najlepši možni način, saj je dirko končal še z drugo etapno zmago.

Dvakratni zaporedni zmagovalec Dirke po Sloveniji Pogačar je imel pred zadnjo etapo vsega tri sekunde naskoka pred moštvenim kolegom Rafalom Majko, medtem ko je na tretjem mestu Domen Novak (Bahrain-Victorious) za Pogačarjem zaostajal že za 1:56 minute. Edini, ki bi lahko preprečil skupno zmago Pogačarja je bil tako Majka in napeto je bilo do vsega konca.

Danes je sicer kolesarje čakala še zadnja, pretežno ravninska etapa od Vrhnike do Novega mesta v dolžini 155,7 km, za katero se je vedelo, da zna razplet krojiti strm in dva kilometra dolg vzpon na Trško Goro z 9-odstotnim povprečnim naklonom in sledeči spust po ozki cesti do Novega mesta.

In prav tu se je tudi odločila etapa, saj je na vzponu Pogačarju lahko sledil le Matej Mohorič, medtem ko jima je takoj po začetku spusta uspel priključiti še Majka. Skupaj so nato prikolesarili do ciljnega sprinta, kjer Majka niti ni poizkušal, Pogačar, ki si je tako že zagotovil skupno zmago, pa je vse skupaj začinil še z etapno, potem ko je v zadnjih metrih uspel prehiteti Mohoriča.

Tadej Pogačar, Matej Mohorič | Avtor: Sportida Sportida

Slovenski uspeh je dopolnil Luka Mezgec, ki je dobil sprint zasledovalne skupine ter s 26 sekundami zaostanka za Pogačarjem končal na četrtem mestu. Ciljno črto je v tej skupini prečkal tudi Domen Novak, s čimer je potrdil tretje mesto v skupnem seštevku.

Pogačar je dirko zaključil z 12 sekundami prednosti pred Majko in 2:32 pred Novakom, je pa moštvenega kolega prehitel tudi v seštevku za rdečo majico najboljšega po točkah.

Triindvajsetletni slovenski šampion je tako drugič v karieri osvojil domačo pentljo in je zdaj v skupini petih kolesarjev, ki so slavili več kot enkrat. To so italijan Diego Ulissi (2011, 2019) ter Slovenci Primož Roglič (2015, 2018), Jure Golčer (2006, 2008) in Mitja Mahorič (2003, 2004).

Dvakratni zmagovalec Toura in Dirke po Sloveniji je bil v prvi etapi tretji, sprintersko drugo je končal v času zmagovalca, v tretji pa je strl tekmece in se podpisal pod drugo etapno zmago na večdnevni domači dirki. Na Celjskem gradu je oblekel zeleno majico vodilnega, v kraljevski sobotni etapi na Veliko planino je v cilj prišel kot drugi, a objet z Majko.

Dirka po Sloveniji | Avtor: Sportida Sportida

Potek etape:

Start: Strokovnjaki napovedujejo sprint razredčene skupine, tako da etapa na papirju ne bi smela premešati kart v skupnem seštevku, če ne pride do padca, ali kakšne podobne nepredvidljive situacije. Pogačar je tako z vsakim prevoženim kilometrom vse bližje zmagi.

122 km do cilja: Današnjo etapo je sicer zaenkrat najbolj poživil Etienne van Empel, ki je bil kar nekaj časa edini ubežnik, kmalu pa se mu je v ospredju pridružila še sedmerica kolesarjev, ki je izoblikovala današnjo ubežno skupino.

20 km do cilja: Osmerica ubežnikov ima 20 kilometrov pred ciljem še minuto prednosti, toda kolesarje pričakuje še zahteven vzpon na Trško Goro, ko bi se morala njihova prednost hitro stopiti.

10 km do cilja: Pogačar je med vzponom na Trško Goro navil silovit tempo, vsi ubežniki so ujeti, le redki lahko sledijo mlademu Slovencu. Edini, ki se uspe držati Pogačrja, je Matej Mohorič.

9 km do cilja: Pogačar in Mohorič sta skupaj prečkala vrh Trške Gore, sledi jima Rafal Majka.

8 km do cilja: Na spustu narekuje tempo Pogačar, Mohorič in Majka se ga tesno držita.

6 km do cilja: Vodilna trojica sodeluje in se izmenjujeje na čelu, lovi jih Luka Mezgec, ki velja za najboljšega sprinterja med omenjeno četverico.

5 km do cilja: Mezgec popusti, za zmago se bo udarila vodilna trojica.

4 km do cilja: V zasledovalni skupini je tudi Domen Novak, s čimer si bo zagotovil tretje mesto v skupnem seštevku.

3 km do cilja: Če zmaga Rafal Majka, zahvaljujoč bonusnim sekundam dobi celo skupni seštevek dirke.

CILJ: Pogačar dobil sprint za etapno in skupno zmago na dirki. Ko je prehitel Majko, je dobil skupni seštevek, v zadnjih metrih pa je uspel premagati še Mohoriča za etapno zmago!

 

Dosedanji zmagovalci kolesarske dirke po Sloveniji:

1993 Boris Premužič (Slo)
1994 Tobias Steinhauser (Nem)
1995 Valter Bonča (Slo)
1996 Lorenzo di Silverstro (Ita)
1997 /
1998 Branko Filip (Slo)
1999 Tim Jones (Zim)
2000 Martin Derganc (Slo)
2001 Faat Zakirov (Rus)
2002 Jevgenij Petrov (Rus)
2003 Mitja Mahorič (Slo)
2004 Mitja Mahorič (Slo)
2005 Przemyslav Niemiec (Pol)
2006 Jure Golčer (Slo)
2007 Tomaž Nose (Slo)
2008 Jure Golčer (Slo
2009 Jakob Fuglsang (Dan)
2010 Vincenzo Nibali (Ita)
2011 Diego Ulissi (Ita)
2012 Jani Brajkovič (Slo)
2013 Radoslav Rogina (Hrv)
2014 Tiago Machado (Por)
2015 Primož Roglič (Slo)
2016 Rein Taaramäe (Est)
2017 Rafal Majka (Pol)
2018 Primož Roglič (Slo)
2019 Diego Ulissi (Ita)
2020 /
2021 Tadej Pogačar (Slo)
2022 Tadej Pogačar (Slo)
 
Komentarjev 1
 • Avatar Sara_Hardey
  Sara_Hardey 16:45 19.junij 2022.

  Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel .......... >>>>>>>>>>> Www.OrdCash.Com

Sorodne novice