Šport > Kolesarstvo
3789 ogledov

Pogačar in Majka na zaključnem vzponu zlomila tekmece

Tadej Pogačar Sportida
Tadej Pogačar je v zaključku 152,1 km dolge kraljevske etape od Laškega do Velike planine zmago prepustil moštvenemu kolegu Rafalu Majki, s katerim sta objeta prečkala ciljno črto.

Prvi kolesar sveta Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je v današnji kraljevi etapi dirke po Sloveniji drugi prečkal cilj na Veliki planini in ostal v vodstvu v skupni razvrstitvi. Zmago je v zadnjih metrih prepustil moštvenemu kolegu in drugemu v skupni razvrstitvi, Poljaku Rafalu Majki.

S tem se je prednost 23-letnega Slovenca pred Majko pred zadnjo etapo slovenske pentlje zmanjšala na tri sekunde. Na tretjem mestu ostaja Domen Novak (Bahrain Victorious), ki je danes osvojil 11. mesto in za Pogačarjem zaostaja 1:56 minute.

Dirka se je pričakovano odločila v zadnjem, 8,2 km dolgem vzponu na Veliko planino s povprečnim naklonom 7,6 odstotka, kjer se je slovenski-poljski par najbolje znašel. Pet kilometrov pred ciljem sta se z napadom ločila od glavnine.

Tako sta se že tretjič doslej na dirki znašla v odličnem položaju v samem zaključku etape, podobno je bilo tudi prvi dan in v petek. Z veliko prednostjo pred ciljem sta si najprej čestitala, nato je ciljno črto prvi prečkal Majka.

Rafal Majka, Tadej Pogačar | Avtor: Sportida Sportida

Tretje mesto na etapi je pripadlo Špancu Fernandu Barcelo (Caja Rural Seguros), ki je zaostal 22 sekund. Na petem mestu danes z 25 sekund zaostanka je Italijan Vicenzo Albanese (EOLO-Kometa Cycling Team) zaostanek do Novaka v skupnem seštevku zmanjšal na 11 sekund.

V nedeljo kolesarje čaka še zadnja, pretežno ravninska etapa od Vrhnike do Novega mesta v dolžini 155,7 km.

Potek 4. etape: 

Uvodna klanca kraljevske etape na Jesenovo oziroma Trojane je prvi premagal Hrvat Viktor Potočki.

Oblikovala se je ubežna skupina devetih kolesarjev, ki si je privozila dobre štiri minute prednosti pred glavnino.

 | Avtor: Twitter Twitter

Med ubežniki je bil tudi Slovenec David Per (Slo/Adria Mobil), družbo pa so mu delali Umberto Marengo (Ita/Drone Hopper - Androni), Francesco Carollo (Ita/MG.K Vis Colors For Peace), Samuele Zoccarato (Ita/Bardiani CSF Faizane), Lionel Taminaux (Fra/Alpecin Fenix), Xabier Mikel Azparren (Špa/Euskatel Euskadi), Ivan Cobo Cayon (Špa/Kern Pharma), Viktor Potočki (Hrv/Ljubljana Gusto Santic) in Tomasz Budzinski (Pol/HRE Nazowsze Serce).

Leteči cilj v Mengšu je dobil Poljak Tomasz Budzinski. Slabih 80 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki še tri minute naskoka pred glavnino.

dirka po Sloveniji 2022 | Avtor: Sportida Sportida

V Kamniku je v ostrem ovinku na tleh pristalo nekaj ubežnikov, vendar so lahko vsi brez večjih težav nadaljevali z dirko. Na čelu glavnine je tempo narekovala Pogačarjeva ekipa UAE Emirates. 

Ubežniki so Črnivec, ki ga je prvi premagal Potočki, prečkali z 2:35 minute prednosti pred glavnino. Ta je v nadaljevanju vztrajno topila svoj zaostanek.

Dobrih 30 kilometrov pred ciljem se je razlika zmanjšala na manj kot dve minuti. Iz vodilne skupine je odpadel Zoccarato (Ita/Bardiani CSF Faizane).

20 kilomerov pred ciljem je skočil Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious) in ujel osmerico ubežnikov, ki je imela še 35 sekund prednosti pred glavnino.

dirka po Sloveniji 2022 | Avtor: Sportida Sportida

Tratnik se je odpeljal mimo ubežne skupine in za seboj potegnil pet kolesarjev, glavnina jim je bila tik za petami.

Silovito je napadel Cobo, ki si je privozil nekaj deset metrov prednosti zasledovalci, nato pa povsem omagal na začetku zaključnega vzpona na Veliko planino.

Vodstvo je začasno prevzel Nicolau Beltrán (Špa/Caja Rural–Seguros RGA), odgovorila sta Majka in Pogačar, ki sta hitro pokazala svojo premoč in se oddaljila od zasledovalne skupine, v kateri ni bilo junaka, ki bi lahko preprečil njuno zmagoslavje.

Po dogovoru je etapna zmaga pripadla Majki, ciljno črto sta kolesarja UAE Emirates prečkala objeta.

Rafal Majka, Tadej Pogačar | Avtor: Sportida Sportida

 

Izidi 4. etape, Laško - Velika planina (152,1 km):
 1. Rafal Majka (Pol/UAE Emirates)         3:53:52
 2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirate         isti čas
 3. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural-Seguros)    + 0:22
 4. Alex Tolio (Ita/Bardiani-CSF-Faizane)       0:24
 5. Vincenzo Albanese (Ita/Eolo-Kometa)      isti čas
 6. Vojtech Repa (Češ/Equipo Kern Pharma)       0:28
 7. Sean Bennett (VBr/China Glory Continental)     0:33
 8. Edward Ravasi (Ita/Eolo-Kometa)          0:43
 9. Ribert Stannard(Avs/Alpecin-Fenix)         0:52
10. Jon Agirre Egana (Špa/Equipo Kern Pharma)     0:55
11. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious)      isti čas
...
23. Gal Glivar (Slo/Adria Mobil)            1:48
29. Jaka Primožič (Slo/Slovenska selekcija)      2:23
36. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)           4:18
37. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)       4:44
40. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)        4:56
47. Matevž Govekar (Slo/Bahrain-Victorious)      10:22
49. David Per (Slo/Adria Mobil)            11:51
50. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange Jayco)      isti čas
...

- skupni vrstni red:
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)        15:35:44
 2. Rafal Majka (Pol/UAE Emirates)         + 0:03
 3. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious)        1:56

Domen Novak | Avtor: Sportida Sportida
4. Vincenzo Albanese (Ita/Eolo-Kometa) 2:06 5. Vojtech Repa (Češ/Equipo Kern Pharma) 2:17 6. Nicola Conci (Ita/Alpecin-Fenix) 2:41 7. Paul Double (VBr/Vis-Color for Peace-VPM) 2:56 8. Joel Nicolau (Špa/Caja Rural-Seguros) 3:04 9. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural-Seguros) 3:16 10. Davide Gabburo (Ita/Bardiani-CSF-Faizane) 3:47 ... 16. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 6:26 23. Jaka Primožič (Slo/Slovenska selekcija) 13:18 24. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 13:33 29. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 16:29 33. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 20:00 41. Gal Glivar (Slo/Adria Mobil) 24:37 48. Matevž Govekar (Slo/Bahrain-Victorious) 29:00 ...
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.