Šport > Kolesarstvo
1062 ogledov

"To je bila zame kot zmaga, če ne celo več"

Tadej Pogačar Sportida
Za Pogačarja zaključek več kot zmaga, pred Tourom nima bojazni.

Prvi kolesar sveta Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je v kraljevski etapi dirke po Sloveniji kot drugi prečkal ciljno črto na Veliki planini in obdržal zeleno majico vodilnega. Zmago je v zadnjih metrih prepustil moštvenemu kolegu Poljaku Rafalu Majki, kljub vsemu pa mu je dvojno ekipno slavje pomenilo več kot bi mu morebitna zmaga.

Triindvajsetletni slovenski as ima tako pred zadnjo etapo tri sekunde naskoka pred Majko, na tretjem mestu ostaja Domen Novak (Bahrain-Victorious), ki je bil tokrat enajsti in za Pogačarjem skupno zaostaja 1:56 minute.

Etapo je pričakovano odločil zadnji, 8,2 km dolg vzpon na Veliko planino s povprečnim naklonom 7,6 odstotka, kjer je bil slovensko-poljski par daleč najmočnejši. Pet kilometrov pred ciljem sta se z narekovanjem ostrega ritma ločila od glavnine in brez težav ob bučni podpori številnih navijačev, ki so se zbrali ob cesti, ostala v ospredju.

Majka je kot zmagovalec etape pohvalil izjemno vzdušje ob trasi etape. "Že skozi Tadejev kraj (Klanec pri Komendi, op. STA) nas je pozdravila nepopisna množica ljudi. Res sem presenečen, kako se je v Sloveniji razvilo kolesarstvo. Spomnim se, ko sem tu dirkal 2017 in ni bilo ravno veliko gledalcev. Zdaj pa je to, uf ... sijajno vzdušje in zares uživam tukaj."

dirka po Sloveniji 2022 | Avtor: Sportida Sportida

Pogačar in Majka sta se že tretjič doslej na dirki znašla v odličnem položaju v zaključku etape. Podobno je bilo tudi prvi dan, ko je v Postojni slavil Poljak, in v petek, ko je bil na vzponu na Celjski grad najmočnejši Pogačar. Tokrat sta imela tik pred ciljno črto dovolj časa, da sta odigrala igro škarje, kamen, list, v kateri je z listom Pogačarjev kamen pokril Poljak in prvi prečkal ciljno črto.

"Hvala Tadeju in hvala celotni ekipi za takšen razplet ... Vemo, da je Tadej najmočnejši, ampak na koncu mi je rekel, da lahko vzamem etapo," je priznal Majka, ki je objet s Pogačarjem pripeljal na Veliko planino.

Rafal Majka, Tadej Pogačar Zastrašujoče Šport Pogačar in Majka na zaključnem vzponu zlomila tekmece

"Po mojem mnenju bolj zadovoljni ne bi mogli biti. Vse je šlo po načrtih. Pokazali smo, da smo močni, samozavestni, kot ekipa delujemo super. Danes smo uživali v vsakem trenutku, sploh jaz. To je bila zame kot zmaga, če ne celo več. Res sem ponosen in izjemno vesel, da sva z Rafalom takole prišla skozi cilj. To je zelo dobra popotnica za Tour. Užival sem v vsakem metru etape," pa je pristavil Pogačar in izrazil veliko zadovoljstvo glede poteka dirke.

Tadej Pogačar | Avtor: Sportida Sportida

Tokratna etapa je bila sicer povod za kolesarski praznik v številnih krajih na trasi. Velika množica se je zbrala že na startu v Laškem, kolesarje pa so številni ljubitelji kolesarstva pozdravljali po celotni trasi, med najbolj bučnimi pa so bili v Pogačarjevem domačem kraju na Klancu pri Komendi.

"Kocine so mi šle pokonci. Vsem navijačem, hvala vsem, da ste prišli. Bilo je res fantastično. Tega ne vidiš niti na največjih dirkah. Res sem izjemno užival, neverjetno. Vsako leto mi gredo kocine bolj pokonci, ko dirkam po Sloveniji. Čaka nas še zaključna etapa, ki bo zelo zelo zanimiva," je na zadnji dan dirke spomnil vodilni v skupnem seštevku.

V nedeljo namreč kolesarje čaka še zadnja, pretežno ravninska etapa od Vrhnike do Novega mesta v dolžini 155,7 km, v kateri pa zna razplet krojiti strm vzpon na Trško Goro - z 9-odstotnim povprečnim naklonom - in sledeči spust po ozki cesti do Novega mesta.

Tam utegne svoje mojstrstvo na spustih vnovič dokazati Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Slednji je 19. marca dobil spomenik Milano-Sanremo po vratolomnem in neustrašnem spustu. Danes je precej varčeval z močmi, kot je dejal, za nedeljo pa ni razkril kart.

"Sam sem šel gor v svojem ritmu. Sprva sem poskusil nekoliko hitreje, a sem uvidel, da ne bom mogel držati najboljših. Jutri bom poskusil nekaj narediti na Trški gori. Nismo še dobili etape, Domen pa je tretji v skupnem seštevku, tako da je to dober rezultat," je poudaril Mohorič.

Tadej Pogačar | Avtor: Sportida Sportida

Ravno Novak je bil tisti, ki je bil v prvi etapi uvrščen med dvojec UAE. V zadnjih dveh etapah pa se mu že pozna utrujenost po Giru, kjer je sijajno opravljal vlogo pomočnika v ekipi.

"Šel sem svoj ritem, a me je proti koncu malo zmanjkalo. Pozna se že utrujenost od Gira. Mislim, da sem obdržal tretje mesto. Jutri nas čaka še zadnja etapa, ni lahka, a dobro poznam zadnji vzpon. Dal bom vse od sebe in skušal ubraniti tretje mesto," je dejal 26-letni član Bahraina.

Dan pa je pripadel predvsem dvojcu UAE Team Emirates, ki je več kot očitno dobro pripravljen na napore na Touru. To je priznal tudi Pogačar. "Menim, da smo poslali sporočilo. Z Rafalom sva skupaj pokazala, da sva močna na vzponih, kot moštvo pa smo močni tudi na ravnini. Zelo dobro smo sodelovali in nimamo se ničesar bati," je dejal 23-letnik.

Pred tednom dni je lahko po televizijskih ekranih spremljal, kako sta družno z roko v roko ciljno črto na kriteriju Dauphine v kraljevski etapi prepeljala bržčas največja tekmeca na Touru, slovenski as Primož Roglič in njegov danski pomočnik pri Jumbo-Vismi Jonas Vingegaard. Tokrat sta Pogačar in Majka ponovila šov na Veliko planino.

"Na klancu sva šla na polno, na koncu pa sva umirila tempo, da sva prišla skupaj v cilj za lepo sliko," je še z nasmeškom na obrazu dodal Pogačar.

Rafal Majka, Tadej Pogačar | Avtor: Sportida Sportida

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice