Šport > Kolesarstvo
2136 ogledov

Šok! Svetovni prvak in rekorder po številu zmag ostala brez Toura!

Šport: Šok! Svetovni prvak in rekorder po številu zmag ostala brez Toura! QuickStep-AlphaVinyl Profimedia
V kolesarski ekipi QuickStep-AlphaVinyl ni bilo med osmerico kolesarjev, ki se bodo podali na Tour, prostora za svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa, niti za rekorderja po številu etapnih zmag na Dirki po Franciji, Marka Cavendisha, kateremu je v dnevih pred začetkom pripadla vloga rezerve.

Lahko si najboljši vseh časov s kar 34 etapnimi zmagami na največji dirki vseh časov, Tour de Francu, a tudi to ti v tako močni ekipi, kot je QuickStep-AlphaVinyl. ne zagotavlja mesta med osmerico, ki bo napadla Dirko po Franciji v novi sezoni.

To je na lastni koži spoznal Mark Cavendish, ki je prav tako kot veliki domači junak in aktualni svetovni prvak Julian Alaphilippe eno največjih kolesarskih imen, ki bo odsotno z letošnjega Toura.

Belgijska ekipa je namreč razkrila seznam osmih imen, na katera računa, da se pojavijo 1. julija na startu v Copenhagnu, in na njem ni bilo prostora za oba kolesarska zvezdnika.

QuickStep-AlphaVinyl | Avtor: Epa Epa

Veliki ljubljenec domačih navijačev Alaphilippe se ni uspel prebiti v moštvo, potem ko se je komaj vrnil po grozljivi nesreči na aprilski dirki Lieg-Bastogne-Liege, po kateri ni nastopil vse do nedeljskega državnega prvenstva, katerega je zaključil na 13. mestu. Pri ekipi so tako ocenili, da še ni našel prave forme za zahtevno tritedensko preizkušnjo.

Povsem drugačna pa je zgodba Marka Cavendisha, ki je tik pred Tourom v odlični formi, saj je v nedeljo postal novi britanski državni prvak, prav tako pa je bil eno glavnih imen lanske Dirke po Franciji, ko je s štirimi etapnimi zmagami in prvem mestu v boju za zeleno majico znova dokazal, da je še vedno med najboljšimi na svetu.

Sedemintridesetletni Cavendish je po sicer upal na 14. nastop na Touru, a je ostal praznih rok. Tako bo ostal pri rekordnem izkupičku 34 etapnih zmag na francoski pentlji, s čimer je izenačen z belgijsko legendo Eddyjem Merckxom.

Belgijci so se namreč odločili, da gredo na dirko s tremi velikimi aduti, med katerimi ni bilo prostora za Britanca. Kasper Asgreen in Mattia Cattaneo naj bi lovila posamične etapne zmage, medtem ko bo glavni ter edini sprinter v ekipi letos Fabio Jakobsen, ki bo tako debitiral na največji dirki na svetu.

QuickStep-AlphaVinyl | Avtor: Epa Epa

Cavendish je bil sicer zaenkrat imenovan kot rezerva, v primeru da se Jakobsen iz kakšnega razloga ne bi mogel pojaviti na startu v Copenhagnu, enaka vloga pa je v primeru nezmožnosti nastopa katerega izmed preostalih kolesarjev doletela novega francoskega državnega prvaka Floriana Senechala, ki je prav tako dobil le status rezerve.

Osmerico srečnežev tako sestavljajo Kasper Asgreen, Andrea Bagioli, Mattia Cattaneo, Tim Declercq, Mikkel Honoré, Fabio Jakobsen, Yves Lampaert in Michael Mørkøv.

"Imamo kolesarje, ki lahko služijo Fabiu, ter kolesarje, ki se znajo vzpenjati in so lahko nevarni v pobegih," je začel z utemeljitvijo izbora osmerice športni direktor Tom Steels.

QuickStep-AlphaVinyl | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kasper, Yves in Michael bodo sestavljali sprinterski vlak za Fabia, ki je dokazal, kako hiter in močan je v sprintih, zdaj pa bo imel priložnost, da to prvič odkrije tudi na Touru."

"Tim bo tisti, ki mu bo pomagal, ne le na ravninskih etapah, temveč tudi v gorah. Skrbel bo za to, da Fabiu uspe priti v cilj znotraj časovne zapore."

"Mattia pa je zelo fleksibilen, nabral si je že nekaj izkušenj, in bo lahko sodeloval v pobegih, kjer mu lahko Andrea in Mikkel tudi pomagata. Slednji se je močno izboljšal, odkar se je pridružil naši ekipi, in si popolnoma zasluži svoje mesto med izbranimi. Andrea pa je dokazal, da je zmagovalec in da je mentalno dovolj močan, da tekmuje z najboljšimi," je še razložil Steels.

"Kar se tiče naših dveh rezervistov, moram poudariti, da sta izkazala veliko mero profesionalizma in sta trdo trenirala. Ostala sta zbrana in slavila na domačih prvenstvih," je odločitev, da doma poleg Cavendisha ostane tudi francoski prvak Florian Senechal, razložil Steels, ki se je za konec dotaknil še Alaphilippa.

"Odločitev je bila zahtevna, saj gre za enega najbolj markantnih kolesarjev, ki je za našo ekipo spisal številna velika poglavja. Za kolesarja, kot je Julian, je pomembno, da je kar najbolje pripravljen, da tekmuje z najboljšimi, v tem trenutku pa temu še ni tako. Računamo, da bo 100-odstotno pripravljen v drugi polovici sezone," je zaključil Steels.

Dirka po Franciji se bo z uvodnim kronometrom začela v petek v Copenhagnu na Danskem, trajala pa bo do 24. julija, ko bo na Elizejskih poljanah v Parizu okronan kralj 109. izdaje. Zadnji dve je dobil slovenski as Tadej Pogačar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice