Epidemija ošpic: Nevarnost širjenja bolezni v Sloveniji

Foto: EPA
Foto: EPA
Zaradi nevarnosti širjenja bolezni tudi NIJZ vsem, ki bodo v prihodnjih dneh potovali na Kosovo, svetuje, naj preverijo, ali so zaščiteni proti tej bolezni.
Oglej si celoten članek

Na področju Prištine in Kosovega Polja se je po 16 letih znova pojavila epidemija ošpic. Zaradi nevarnosti širjenja bolezni tudi v Slovenijo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsem, ki bodo v prihodnjih dneh potovali na Kosovo, svetuje, naj preverijo, ali so zaščiteni proti tej bolezni. Tistim, ki proti ošpicam niso zaščiteni, svetujejo, da pred potovanjem na Kosovo opravijo cepljenje.

Zdravje Po 16-letih epidemija ošpic

Takoj k zdravniku

Osebam, pri katerih se po vrnitvi iz krajev, kjer je trenutno izbruh ošpic, pojavijo bolezenski znaki, značilni za ošpice, kot so visoka vročina, kašelj, rdeče in solzne očesne veznice, izcedek iz nosu in izpuščaj, ter osebam, ki so bile pred nedavnim v stiku z bolnikom z ošpicami, svetujejo, da o tem po telefonu takoj obvestijo izbranega zdravnika, ki jim bo dal ustrezna navodila. Te osebe naj sicer ostanejo doma in naj ne hodijo v čakalnice pri zdravnikih.

Foto: Profimedia ošpice

Nalezljiva virusna bolezen

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje pa s posrednim prenosom preko sveže onesnaženih predmetov. Bolnik, ki je okužen z ošpicami, je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu izpuščaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:27 20. Oktober 2017.

    Ja in kaj pa zdaj?V jok pa na drevo. Kaj je cepivo pred rokom uporabe al kaj? Samo nekaj strasite …

  • 05:26 20. Oktober 2017.

    Res ne vem zakaj taka panika zaradi povsem običajne bolezni, ki jo enkrat preboliš in je potem ne dobiš več. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.