Epidemija ošpic v Srbiji: Zapleti pri približno 30 odstotkih primerov

Foto: Profimedia
Pred odhodom v Srbijo ali na Kosovo preverite cepilni status.
Oglej si celoten članek

Od začetka oktobra so v Srbiji zabeležili 202 primera ošpic, epidemijo pa so razglasili v Beogradu, v srbskih enklavah na Kosovu, kjer je obolelih največ (139), v Kraljevu, Bujanovcu in v Subotici, poroča srbska tiskovna agencija Reuters. 

Po Kosovu V Srbiji razglasili epidemijo

Najmlajši bolnik je tri mesec star dojenček, najstarejši oboleli pa je dopolnil 48 let, sporočajo iz Srbije in dodajajo, da so ošpice pri petnajstih osebah pripeljale do hujših zapletov, največ jih je zbolelo še za pljučnico.

Ošpice se prenašajo aerogeno, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom preko sveže kontaminiranih predmetov.

Po navadbah srbskega inštititu za javno zdravje večina teh bolnikov ni bila cepljena oziroma njihov cepilni status ni bil znan.

Zapleti pri ošpicah

Foto: Profimedia ošpice Zapleti se pojavijo pri približno 30 odstotkih primerov, največje tveganje za zaplete in tudi smrt pa imajo dojenčki in imunsko oslabljene osebe, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ):  "Bolezen pri novorojenčkih in dojenčkih lahko povzroči hudo drisko z dehidracijo. Otroci lahko prav tako zbolijo za vnetjem srednjega ušesa in hudo pljučnico, ki je najpogosteje vzrok za smrt. Redkeje se kot zaplet lahko razvije tudi vnetje osrednjega živčevja," opozarja NIJZ. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.