Googlovo podjetje: v tem je skrivnost dolgega življenja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Številnim se odkritje zdi skoraj preveč enostavno, a podkrepljeno je z raziskavo.
Oglej si celoten članek

Ljudje, ki so vase vnesli 25 odstotkov manj kalorij, so imeli običajno nižji krvni pritisk in nižji holesterol v primerjavi z drugimi. Zmanjšanje vnosa hrane, ki se sploh v prazničnih dneh številnim zdi enostavno nemogoče, ima blagodejen učinek na podaljšanje življenja. Ne gre za kakšno izmed alternativnih teorij, kot so hranjenje s sončno energijo ali podobnim, pač pa za raziskave, ki jih objavlja skrivnostna Googlovo biotehnološko podjetje Calico.

Od svojega začetka leta 2013 je podjetje predstavljeno kot tisto, ki bi lahko rešilo problem smrti. Za zdaj ni bilo oprijemljivih podatkov, na čem natančno delajo raziskovalci tega podjetja, razen precej splošnih usmeritev, da v tehnologiji leži ogromen potencial za izboljšanje življenja. Zdravljenje bolezni, naprimer raka, podjetju naj ne bi predstavljalo prioritete, saj bi rešitev slednjega "podaljšalo življenje le za nekaj časa".

Hrana na policah "Potrebno je odpirati oči pri izbiri hrane"

Daphne Koller iz Calica je na konferenci v San Franciscu nedavno odkrila, da preučujejo učinke zmanjšane količine kalorij na simptome staranja. "Zmanjšan vnos kalorij je ena izmed stvari, ki so se izkazale za takšne, ki lahko podaljšajo življenjsko dobo številnih vrst," je poudarila Kollerjeva.

Hkrati so v časopisu Gerontologija objavljeni rezultati prvega kliničnega testiranja zmanjšanja vnosa kalorij pri ljudeh, kar je trajalo dve leti. Od 200 ljudi s povprečno telesno težo jih je polovica vnašala običajno število kalorij, polovica pa 25 odstotkov manj, kot prej.

Pri tistih, ki so bili na dieti, so zabeležili znatno izboljšanje zdravja; nižji holesterol, krvni pritisk in sladkor so bile le ene izmed pozitivnih sprememb.

Raziskava To se zgodi, če redno uživate oreščke

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.