Zdravje > Prehrana
7327 ogledov

To se zgodi, če redno uživate oreščke

TZlepotazdravje 13.04.11, oreski, mandeljni, orehi, hrana, foto: shutterstock Shutterstock
Gre za eno najobsežnejših študij na tem področju.

Pri ljudeh, ki vsaj petkrat na teden uživajo različne oreščke, obstaja 14 odstotkov manjše tveganje za srčno-žilne bolezni in 20 odstotkov manjše tveganje za usodne težave zaradi zamašenih žil, so ugotovili ameriški raziskovalci v študiji, objavljeni v ponedeljek. 

Orehi prevladujejo  

Orehi so se v raziskavi, v kateri je sodelovalo 210.000 ljudi, izkazali za najbolj zdravo možnost. "Uživanje orehov enkrat ali večkrat na teden je povezano z 19 odstotkov manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni in 21 odstotkov manjše tveganje za koronarno srčno bolezen," so zapisali v poročilu, objavljenem v znanstveni reviji Journal of the American College of Cardiology.

1/6

Pri ljudeh, ki dvakrat ali večkrat tedensko jedo arašide, pa je za 13 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca kot pri tistih, ki jih sploh ne jedo. 15 odstotkov nižje tveganje pa je pri tistih, ki jedo mandlje, pistacije, indijske oreščke ali kostanj, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Naše ugotovitve podpirajo priporočila za povečano uživanje raznolikih oreščkov za zmanjšanje tveganja za kronične bolezni v splošni populaciji," je povedala vodilna avtorica Marta Guasch-Ferre.

O vplivu uživanja oreščkov na zdravje so bile sicer v preteklosti že izvedene raziskave. Vendar pa raziskovalci izpostavljajo obsežnost v ponedeljek objavljene študije, v kateri je sodelovalo več kot 210.000 ljudi, potekala pa je 32 let.

Vzročno-posledične zveze sicer ni mogoče povsem zagotovo potrditi, saj gre za opazovalno študijo, v kateri so udeleženci o svojih opažanjih poročali v vprašalnikih.

oreščki Magazin Koliko oreščkov lahko pojemo?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice