Gripa je letos pohitela: Mesec in pol prej

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Do včeraj so potrdili že 25 primerov s hudo klinično sliko, prvega že 15. novembra.
Oglej si celoten članek

S sosednje Hrvaške poročajo, da se je začela sezona gripe in to mesec in pol prej kot običajno. Tamkajšnji inštitut za javno zdravje sporoča, da so do včeraj potrdili 25 primerov gripe, prvega že 15. novembra.

"Bolniki so v večini odrasli, s hudo klinično sliko v obliki pljučnice in encefalitisa," je povedal vodja tamkajšnega nacionalnega centra za gripo Vladimir Draženović.

Ker število obolelih s simptomi podobnimi gripi iz dneva v dan narašča, je v naslednjih tednih pričakovati znatno povečanje števila obolelih, je dodal strokovnjak, ki vrh epidemije pričakuje v januarju.

Foto: Žurnal24 main gripa imunoglukan 2

Epidemija gripe je na Hrvaškem udarila lani decembra, prej in precej močneje, kot leta nazaj.  Takoj po novem letu so poročali o več tisoč obolelih, pa tudi o prvih smrtnih žrtvah. Tako kot pri nas, je epidemija gripe, najhujša v zadnjih letih, trajala kar nekaj tednov.

Zdravje Na Hrvaškem dva umrla zaradi gripe

"V Sloveniji se sezona gripe še ni začela," navajajo na našem inštututu za javno zdravje: "Kakšen posamezni primer je sicer zaznati tudi pri nas, vendar posebnega obiska v ambulantah še ni," so nam povedali na NIJZ.

"Prav tako nismo okužbe gripe laboratorijsko potrdili v nobenem primeru," piše na spletni strani inštituta, kjer od prejšnjega tedna že lahko spremljamo tedensko stanje gripe in drugih akutnih bolezni dihal v sezoni 2017/2018.

Foto: NIJZ

NIJZ že leta pozorno spremlja razširjenost akutnih okužb dihal na osnovi opazovanja vzorca, v katerega zajamejo štiri odstotke populacije. Iz približno šitidesetih ambulant osnovnega zdravstvenega varstva tedensko dobijo podatke o številu bolnikov, ki so odšli k zdravniku, bodisi z gripo ali z drugo akutno okužbo dihal. Za boljši vpogled, jim vzorce kužnin dihal posredujeta še dve bolnišnici. Foto: NIJZ

Na tak način lahko na nacionalnem institutu za vsak teden posebej ocenijo, kako poteka sezona gripe, kjer je zaznati trend rasti ( povečevanje oziroma zmanjševanje števila obolelih), geografsko razširjenost in intenziteto sezone, s katero število obolelih primerjajo še s prejšnjimi sezonami.

Pričakujejo, da bodo začeli obolevati tudi otroci

Kar se Hrvaške tiče, so vsem trenutnim bolnikom potrdili virus influence tipa B - linije Yamagata. Gre za virus influence, ki običajno povzroča omejene izbruhe, na primer v domovih za starejše, v šolah in vrtcih, zato je pričakovati, da bodo kaj hitro začeli obolevati tudi otroci. 

Še vedno je čas

Pred epidemijo gripe strokovnjaki še vedno priporočajo cepljenje. Ker se predvideva, da bodo letos prevladovali enaki virusi kot lani,  so temu prilagojeni antogeni virusov v cepivu. 

Zdravje Gripa kosila vsepovprek, cepljenih pa rekordno malo ljudi

NIJZ sporoča, da sestava cepiva proti gripi za odrasle za sezono 2017/18 vključuje štiri antigene virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih Svetovne zdravstvene organizacije krožili v prihajajoči sezoni. Za odrasle so to:

  • A/ (H1N1) (pandemski sev), A (H3N2), B/ (Victoria) in B/Phuket/

Sestava cepiva proti gripi za otroke za sezono 2017/18, vključuje tri antigene virusov gripe, saj cepiva s 4 antigeni za otroke ni na voljo:

  • A/Michigan (H1N1) (pandemski sev), A/Hong Kong (H3N2), B/ Brisbane/ (Victoria)

Kako bo letos? Zato cepivo za gripo ni bilo učinkovito

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:35 30. November 2017.

    "V Slovenij se sezona gripe še ni začela," navajajo na našem inštututu za javno zdravje: Kaj je zdaj?Je ali ni …

  • 07:09 30. November 2017.

    Reklama?....Zdravstvu oz.njihovim direktorjem ne verjamem več kaj prida.Zdravja želim vsem.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.