Zdravje > Aktualno
1768 ogledov

Gripa kosila vsepovprek, cepljenih pa rekordno malo ljudi

gripa Žurnal24 main
Začelo se je cepljenje proti gripi. Lani se je cepilo rekordno malo ljudi.

Ta teden se začenja cepljenje proti sezonski gripi. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporoča vsem prebivalcem, še zlasti pa ogroženim skupinam.

  • starejšim od 65 let,
  • kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
  • osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
  • majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
  • nosečnicam in njihovim družinskim članom,
  • zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
  • drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. 

Za kronične bolnike, nosečnice in starejše od 65 let je cena cepljenja sedem evrov za otroke do treh let 12 evrov,  za ostale prebivalce pa 14 evrov. Slovenija je glede precepljenosti proti gripi med zadnjimi državami Evropske unije.

Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi – manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200 tisoč prebivalcev.

 

"Zaskrbljujoč je trend precepljenosti, saj se število cepljenih vsako leto zniža. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih deset odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov," opozarjajo na NIJZ in dodajajo, da s cepljenjem zaščitimo tudi druge posameznike v svoji okolici, kar je še poseben pomembno, če gre za bolj ogrožene skupine prebivalcev.

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni.

Cepljenje | Avtor: profimedia profimedia

Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.

Pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni gripa večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah ljudi pa se bolezen pogosto zaplete, najpogosteje s pljučnico, ki je lahko tudi smrtna: "Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov,"opozarjajo na NIJZ. 

O cepljenju velja premisliti tudi glede na podatke, ki smo jih spremljali in objavljali na začetku leta, ko je za gripo zbolela veliko število ljudi, epidemija pa se je razširila nekoliko prej kot prejšnja leta. Zabeležili so tudi primere smrti. Gripa Zdravje Gripa: Je vreme naredilo svoje? Reševalno vozilo Svet Gripa zahtevala dve otroški življenji Gripa, kašelj Zdravje Gripa: Kašelj lahko traja več tednov

 

Komentarjev 1
  • Rudman 07:29 17.oktober 2017.

    In vedno manj jih bo na sreco