Zdravje > Aktualno
4540 ogledov

Zato cepivo za gripo ni bilo učinkovito

Cepljenje proti gripi Profimedias
Cepivo so leta 2016 sicer izboljšali, vendar brez večjega uspeha.

Razlog za to, da je med gripo v sezoni 2016/2017 cepivo zaščitilo le 20 do 30 odstotkov cepljenih ljudi je mutacija virusa H3N2, so v ponedeljek sporočili ameriški strokovnjaki, ki so izsledke raziskave objavili časopisu ameriške akademije znanosti "Proceedings of the National Academy of Sciences".

"Cepivo 2017 ki ga ljudje dobivajo trenutno ima isti vir H3N2 kot cepivo za leto 2016, zato nas lahko čaka še eno zelo težavno leto, če bo tudi v tej sezoni prevladoval isti virus," je pojasnil Scott Hensley, profesor na Univerzi v Pennsylvaniji. Priznani raziskovalec cepiv, ki kljub temu priporoča cepljenje proti gripi je dodal, da bi morali novim tehnologijam izdelave cepiv posvetiti več pozornosti, povzema francoska tiskovna agencija AFP. 

Cepivo proti gripi je bilo prvič proizvedeno leta 1931 na piščančjih jajcih in so ga prvič uporabili ameriški vojaki leta 1940 med pripravami na drugo svetovno vojno. Za tem je hitro postalo jasno, da njegova uporaba vpliva na zmanjšanje smrtnosti in zmanjšanje števila primerov gripe.

Cepivo na osnovi podatkov WHO ustvarijo vsako leto znova

Sedanja cepiva proti gripi spodbujajo človeški imunski sistem k izdelavi protiteles, ki prepoznajo beljakovine na površini virusa influence, da imunski sistem lahko izvede učinkovit napad nanj. Toda težava takšnega pristopa je, da virus gripe nenehno spreminja svoje površinske beljakovine, zato je treba vsako leto razvijati nova cepiva, učinkovita proti novim sevom. Raziskovalci so tako ves čas korak za boleznijo.

Lani so ga posodobili, vendar neuspešno

Cepivo proti gripi, dostavljeno lansko sezono, je bilo posodobljeno in vključevalo novo različico beljakovin, toda Hensley in sodelavci so ugotovili, da je jajčna različica te beljakovine pridobila novo mutacijo. Raziskovalci so ugotovili, da so protitelesa za cepivo 2016-2017 pri belih dihurjih in pri človeku, "slabo nevtralizirali viruse H3N2, ki so lani krožili," piše v poročilu. 

Proizvajalci cepiva gojijo v oplojenih kokošjih jajcih (na stotine milijonov letno). Znanstveniki v tekočino med zarodkom in lupino vbrizgajo virus in počakajo, da se ta razmnoži.; "Naši podatki kažejo, da bi morali vlagati v nove tehnologije za proizvodnje cepiv proti gripi, ki niso odvisni od jajc," je dejal Hensley.

Američane pozval k cepljenju

Kljub temu je strokovnjak pozval ljudi, naj gredo v ambulante in se tudi leto cepijo proti gripu: "Nekaj ​​zaščite proti virusom H3N2 je še vedno boljše od nič in druge komponente cepiva, kot sta H1N1 in influenca B, bodo letos verjetno zagotovile odlično zaščito," je dejal.

gripa Zdravje Gripa kosila vsepovprek, cepljenih pa rekordno malo ljudi

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Cepljenje proti gripi na na našem nacionalnem inštitutu za javno zdravje priporočajo vsem prebivalcem, še posebej pa ogroženim skupinam. To so prebivalci starejši od 65 let, kronični bolniki, majhni otroci stari od šest mesecev do dveh let, nosečnice, posamezniki, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje, zdravstveni delavci, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, drugi delavci v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Cepljenje je priporočljivo tudi za družinske člane omenjenih skupin.

 

Komentarjev 4
  • Avatar Džoser
    Džoser 19:18 08.november 2017.

    Zato pa lahko napišejo sto zakonov,da se moram cepiti.Pa se vseeno ne bok,ker si tega v Ameriki narejenega dreka ne pustim vbrizgati v moje telo.Zavsako bolezen nam je narava dala zdravilno rožico ,samo čas ji moramo dati.Komur pa se mudi ...prikaži več je izbira njegova.Jaz sem se odločil!

  • moder 15:47 08.november 2017.

    Farmakošizem,.... Farmacevtski fašizem,...

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 13:43 08.november 2017.

    nateg stoletja, sam kradejo pa nič vredno vse skup........................................................................................................................................................