Zdravje > Aktualno
69 ogledov

Gripa in okužbe dihal po vsej državi

antibiotiki, gripa, vitamini Žurnal24 main
Število primerov gripe je začelo naraščati, vrhunec še prihaja. Več tudi okužb dihal, pri otrocih bronhiolitisi. Bolnišnice omejujejo obiske.

Pojavnost gripe se je začela zviševati, vendar po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), vrhunca sezone gripe še nismo dosegli. Virus gripe so dokazali v četrtini vzorce iz različnih koncev Slovenije. Največ, 95 odstotkov je gripe tipa A, na NIJZ še priporočajo cepljenje. 

Gripa graf | Avtor: NIJZ NIJZ

V porastu je je število obiskov pri zdravniku zaradi okužb dihal, število otrok z RSV je sorazmerno nizko, več je okužb s humanim metapnevmovirusom, ki je lahko povzročitelj bronhiolitisov pri majhnih otrocih.

V bolnišnicah omejujejo obiske

Zaradi povečanega števila okužb dihal in drugih sezonskih obolenj je več bolnišnic omejilo obiske. V novomeški bolnišnici so obiske bolnikov prepovedali na nefrološkem, diabetološkem in gastroenterološkem oddelku, v porodnišnici obiske dovolijo le očetom. V enotah intenzivne terapije so obiski dovoljeni le najožjim svojcem, in to po enemu hkrati za do 15 minut. Obiske otrok, starih manj kot 15 let, pa dovolijo samo po dogovoru z zdravnikom.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V celjski bolnišnici so zaradi povečanega pojava bolnikov s prehladnimi obolenji obisk pacientov omejili do preklica. Obiske neonatalne pediatrije pa bodo dovolili le zdravim očetom oz. po enemu zdravemu obiskovalcu.

S Klinike Golnik so sporočili, da so se zaradi povečanih respiratornih okužb in gripe na območju vse države danes odločili za zaprtje za obiske do preklica oziroma za predvidoma 14 dni.

Na UKC Ljubljana so zaradi večjega števila virusnih okužb dihal in imunsko ogroženih pacientov 15. januarja popolnoma prepovedali obiske na oddelku za nefrologijo interne klinike. Od ponedeljka so znova dovoljeni obiski na kliničnem oddelku za travmatologijo kirurške klinike oziroma. na stari travmatološki kliniki na Zaloški cesti.

Na obisk lahko prihajata največ po dva zdrava obiskovalca naenkrat. Hkrati opozarjajo, da naj vsi sorodniki bolnikov na bolnišnične oddelke, kjer še ni prepovedi obiskov, prihajajo zdravi.

Komentarjev 2
  • westal 05:21 29.januar 2016.

    Amerkosi nas zastrupljajo to je fini aluminijev prah

  • TOLAR 11:59 28.januar 2016.

    Ko pa pogledaš v nebo pa vidiš veliko črt ob letal