Grozljive poškodbe zaradi orjaškega dežena

Foto: Terry English, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org
Foto: Terry English, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org
Moški ne more hoditi.
Oglej si celoten članek

32-letni Nathan Davies je utrpel hude poškodbe zaradi stika z mlečkom rastline orjaški dežen, ki raste tudi v Sloveniji. Svojo izkušnjo je delil na socialnih omrežjih in med drugim zapisal, da so bile bolečine na trenutke tako hude, da bi si želel odrezati nogo.

Zdravniki so mu v okviru hitre operacije odprli nogo od kolena do gležnja; pacient bi skoraj izgubil mišice, najverjetneje bo potrebna presaditev kože.

Poškodbe je utrpel med vrtnarjenjem z očetom. Ker je bil topel dan, je delo opravljal v kratkih hlačah. "Začutil sem opraskanine, a niti slučajno nisem slutil to, kar je sledilo," je svojo izkušnjo delil 32-letnik.

Poškodbe zaradi orjaškega dežena

Povedal je, da so se opraskanine hitro začele širiti, da je rana izgledala kot da bi se opekel. Sprva je bolečine ignoriral, rane je skušal skriti z dolgimi hlačami, da ne bi vznemirjal svoje družine, predvsem tudi zato, ker imajo doma dojenčka.

Ko se je zaradi bolečin celo onesvestil, so ga prepeljali v bolnišnico. Medicinska sestra ga je sprva še nameravala poslati domov z antibiotiki, ko je k sreči rano podrobneje pregledal zdravnik in se odločil za nujno operacijo.  

Tej je sledila še ena, najverjetneje bo 32-letnik zaradi opeklin, nastalih po stiku z mlečkom orjaškega dežena, moral še na tretjo operacijo, da mu bodo presadili kožo. Opisuje, da so bolečine neznosne, da česa takšnega še ni doživel in da bi si zaradi bolečin nogo v najhujših trenutkih najraje odrezal. Hoditi ne more, sam ne more niti na stranišče.

Poškodbe zaradi orjaškega dežena

Čeprav vsi ljudje po stiku z mlečkom orjaškega dežena ne dobijo poškodbe tako hudih oblik, je to eden izmed dokazov, kako zelo nevarna je ta invazivna rastlina. Več o njej preberite na spodnji povezavi:

Rastlina, zaradi katere lahko oslepite Nevarni orjaški dežen najden na novih lokacijah po Ljubljani

povzroči lanko tudi slepoto Z nevarnim orjaškim deženom še nismo opravili

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:26 3. Junij 2018.

    In kje je zdaj ministrstvo za kmetijstvo z levakom Židanom na čelu?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.