Kaj je bolje, prst ali duda?

Foto: profimedia
Foto: profimedia
Pri novopečenih starših se pogosto pojavi vprašanje, ali je pametno dojenčka navaditi na tolažilno dudico ali ne.
Oglej si celoten članek

Dejstvo je, da je pri nekaterih dojenčkih samo duda tista, ki jih pomiri kar staršev ne bi smelo skrbeti, v piše v zadnji izdaji priznane nemške revije za zdravje v družini "Junge Familie".

Nemški znanstveniki so namreč prepričani, da so moderne, anatomsko oblikovane dude, veliko primernejše za otroško čeljust kot prst. Sesanje palca namreč še kako vpliva na nepravilen razvoj otroških zob, kot je na primer odprti ugriz.

Poleg pomembnosti anatomske oblike izbire dude, starši te dude naj ne pomakajo v sladke pijače ali sirupe, saj to lahko povzroči zobno gnilobo na mlečnih zobeh, dodajajo. Foto: Žurnal24 Večino otrok duda pomiri in jim pomaga zaspati. (Foto: Shutterstock)

Odvajanje od dude naj poteka počasi, do starosti treh let. Takrat otrok zelo dobro govori in že uživa v druženju s sovrstniki, kar pomeni, da bo hitro pozabil na tovrstno tolažbo.

Sicer v nekaterih državah obstaja poseben običaj odvajanja, ko otroci svojo dudico obesijo na posebno, v ta namen okrašeno stojalo in zobna vila jim na njem pusti majhno darilce.

Pri nas je popularno dajanje dude po blazino, otroka pa zjutraj namesto dude pričaka darilo. Nekateri svojo dragoceno dudo podarijo hišnemu ljubljenčku, kateri drugi živali, mlajšemu bratcu..

Trdo odvajanje ni pametno oziroma je lahko zelo kontraproduktivno, šeopozarjajo strokovnjaki. Tri leta stari otroci lahko na primer preživijo ves dan brez dude, vendar jo spanjem še vedno potrebujejo in to naj starši upoštevajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.