Zdravje > Otrok
1582 ogledov

Kaj je bolje, prst ali duda?

profimedia
Pri novopečenih starših se pogosto pojavi vprašanje, ali je pametno dojenčka navaditi na tolažilno dudico ali ne.

Dejstvo je, da je pri nekaterih dojenčkih samo duda tista, ki jih pomiri kar staršev ne bi smelo skrbeti, v piše v zadnji izdaji priznane nemške revije za zdravje v družini "Junge Familie".

Nemški znanstveniki so namreč prepričani, da so moderne, anatomsko oblikovane dude, veliko primernejše za otroško čeljust kot prst. Sesanje palca namreč še kako vpliva na nepravilen razvoj otroških zob, kot je na primer odprti ugriz.

Poleg pomembnosti anatomske oblike izbire dude, starši te dude naj ne pomakajo v sladke pijače ali sirupe, saj to lahko povzroči zobno gnilobo na mlečnih zobeh, dodajajo.

Večino otrok duda pomiri in jim pomaga zaspati. (Foto: Shutterstock) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Odvajanje od dude naj poteka počasi, do starosti treh let. Takrat otrok zelo dobro govori in že uživa v druženju s sovrstniki, kar pomeni, da bo hitro pozabil na tovrstno tolažbo.

Sicer v nekaterih državah obstaja poseben običaj odvajanja, ko otroci svojo dudico obesijo na posebno, v ta namen okrašeno stojalo in zobna vila jim na njem pusti majhno darilce.

Pri nas je popularno dajanje dude po blazino, otroka pa zjutraj namesto dude pričaka darilo. Nekateri svojo dragoceno dudo podarijo hišnemu ljubljenčku, kateri drugi živali, mlajšemu bratcu..

Trdo odvajanje ni pametno oziroma je lahko zelo kontraproduktivno, šeopozarjajo strokovnjaki. Tri leta stari otroci lahko na primer preživijo ves dan brez dude, vendar jo spanjem še vedno potrebujejo in to naj starši upoštevajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice