Magazin > Lepota & telo
62 ogledov

Bakterije na dudah vodijo v bolezni

duda, deklica, dojenček Shutterstock
Dude, ki večini staršem in njihovim potomcem močno olajšajo prve mesece skupnega življenja, so zelo priljubljene. Vendar so po drugi strani kar škodljive za zdravje – zaradi njih se krivijo zobje, pogosto pa so tudi zelo umazane.

Nova raziskava je pokazala, da se na otroških dudah nahajajo nevarne bakterije, glivice in celo plesen. Na samo desetih dudah so raziskovalci našli 40 različnih bakterij, nekatere od njih pa so celo odporne na antibiotike.

Na dudah se pogosto pojavi bakterija biofilm, ki spremeni ravnotežje bakterij v otrokovih ustih. Ta biofilm lahko povzroči vnetje in potencialno poveča tveganje gastrointestinalnih težav, kot so krči in celo vnetje ušes.

Avtor raziskave dr. Tom Glass, ki je profesor forenzičnih znanosti na univerzi v Oklahomi, pravi, da bakterije, ki se nahajajo na dudah, povezujejo s kardiovaskularnimi boleznimi, metaboličnim sindromom, alergijami, astmo in avtoimunskimi bolezenimi. Profesor še opozarja, da bakterije lahko kasneje v življenju vplivajo na razvoj kroničnih bolezni, kot sta ateroskleroza in diabetes tipa 2.

Če brez dude le ne gre...

Če se otrok (še) ne more ločiti od dude, potem raziskovalci svetujejo, da jih vsak dan namočite v tekočino, ki se uporablja za dezinfekcijo zobnih protez ali kakorkoli drugače poskrbite, da je duda kar se da čista.

Medtem pa dr. Ben Hoffman iz Oregona pravi, da pri otrocih ni opazil niti ene infekcije, ki bi jo lahko povzročile dude. "Na dudi se v glavnem nahaja tisto, kar se nahaja na obleki, kar pa je normalna flora. Če so dude za starše koristne, ni potrebe za demoniziranje," je povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.