Magazin
558 ogledov

Razvada: sesanje palca

Razvada, ki pomirja. Foto: Shutterstock Žurnal24 main
Sesanje palca je navada, ki jo skoraj vsi otroci obožujejo, starši pa sovražijo. Ker je to popolnoma naraven pojav, otroka ne silite k naglemu prenehanju.

Normalno pri dojenčkih
Sesanje palca je normalno pri dojenčkih, ki to počnejo zaradi naravnega nagona že pred rojstvom in v prvih mesecih življenja. Dojenčki sesajo prste na rokah, pest, prste na nogah in druge predmete. Naravni nagon po sesanju naj bi izginil okoli šestega meseca starosti. Kljub temu mnogi dojenčki s sesanjem nadaljujejo, saj jih to pomirja. Sesanje palca lahko pri otrocih postane uteha, ki jih pomirja takrat, ko so lačni, prestrašeni, nemirni, utrujeni ali pa jim krajša dolgočasne trenutke. Večina otrok za starše neljubo razvado opusti med tretjim in petim letom starosti.

Bodite strpni
Strokovnjaki svetujejo, da ste pri odvajanju strpni in otroka ne silite, naj z navado preneha na silo. Namesto palca mu lahko ponudite dudo, od katere se bo morda lažje odvadil. Veliko otrok s sesanjem preneha takrat, ko se naučijo plaziti ali hoditi.

Zdravstvene posledice
Sesanje palca lahko pri otrocih izzove zdravstvene probleme, kot so nepravilni položaj zob, nepravilen ugriz in rast zob naprej, včasih pa se lahko pojavijo tudi težje deformacije čeljusti. Vse naštete težave lahko pripeljejo do problemov pri izgovorjavi nekaterih glasov in drugih govornih težav. Prav zaradi tega bi s sesanjem prsta otroci morali prenehati preden jim začnejo rasti prvi stalni zobje.

Sesanje prsta je lahko kritično, ko:

  • si otrok istočasno vleče pramena las (med prvim in drugim letom starosti),
  • otrok z intenzivnim sesanjem nadaljuje tudi po četrtem letu starosti,
  • otrok sam prosi za pomoč pri odvajanju od sesanja,
  • je otroka zaradi sesanja sram pred vrstniki, ki tega ne počnejo več,
  • opazite težave pri govorjenju ali izgovarjanju določenih glasov.


Postavite pravila

Odvajanja od sesanja se lotite premišljeno. Lahko poskusite s pravili, ki omejujejo mesto in čas dovoljenega sesanja. Otroku lahko na primer dovolite, da prst sesa pred spanjem, čez dan pa ne. Ne pozabite na pohvale, delujejo pa tudi nagrade – otroku obljubite manjšo nagrado, če bo brez sesanja zdržal dan in kasneje teden.

Razložite zakaj
Pri otrocih je pomembna iskrenost, zato otroku razložite, zakaj naj s sesanjem preneha. Povejte mu, da sesanje prsta ni dobro, saj so roke umazane, ker to škodi njihovim zobkom in ker je sesanje neprimerna razvada. Bodite umirjeni in potrpežljivi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.