Kljub stranskim učinkom zaprosili za odobritev poživitvenega odmerka

Foto: Profimedia Za zaščito proti covidu-19 je potreben le en odmerek tega cepiva.
Foto: Profimedia Za zaščito proti covidu-19 je potreben le en odmerek tega cepiva.
Zaprosili za odobritev drugega, poživitvenega odmerka.
Oglej si celoten članek

Johnson & Johnson bo Ameriško upravo za hrano in zdravila (FDA) zaprosilo za odobritev poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 Janssen.

Cepivo naj bi sicer zagotavljalo 67-odstotno zaščito pred covidom-19 z le enim odmerkom, po drugem odmerku pa naj bi se po navedbah podjetja zaščita zvišala na 94 odstotkov.

Cepivo podjetja Janssen je primerno za starejše od 18 let, a so številne države vektorski cepivi (v to kategorijo spada tudi cepivo proizvajalca AstraZeneca) odsvetovale za mlajše od 50 let. V Sloveniji je cepljenje z Janssnom zaradi smrti 20-letnice trenutno ustavljeno. Pojavnost krvnih strdkov pri vektorskih cepivih naj bi bila po do sedaj znanih podatkih približno 1-2 na 100.000 cepljenih. 

Zanimanje za cepljenje v Sloveniji kljub temu ostaja približno enako.

Poživitveni odmerek je sicer Evropska agencija za zdravila (EMA) že odobrila, a predlagajo cepivi na bazi mRNA, torej proizvajalcev Pfizer in Moderna. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:50 6. Oktober 2021.

    Preko trupel do dobička......ni prvič...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.