Slovenija
63927 ogledov

To se je zgodilo s cepljenjem po smrti 20-letnice

Cepljenje proti covidu-19, Gorenja vas
1/2
PR ZD Škofja Loka Cepljenje nenaročenih 1. septembra 2021 v Sokolskem domu v Gorenji vasi.
Pogledali smo, kako je na potek cepljenja v Sloveniji vplivala novica o smrti 20-letnice, ki je skoraj gotovo povezana s cepljenjem s cepivom Janssen.

Cepljenja je bilo v preteklem tednu, ko smo izvedeli za tragično novico, sicer nekaj manj, a ni prišlo do večjega padca števila cepljenih.

Po rekordnem tednu (stolpci so označeni z oranžno), ko je bil napovedan in uveden PCT za skoraj vse zaposlene in vse dejavnosti, se je število cepljenih že naslednji teden razpolovilo. V prejšem tednu je nato število padlo še za približno četrtino.

A ta padec bi težko pripisali le tragični smrti 20-letnice, saj se je nakazoval že v ponedeljek in torek, medtem ko smo za smrt zaradi cepljenja izvedeli šele v sredo.

Tako je bilo v ponedeljek 29 odstotkov manj cepljenih kot pred enim tednom, v torek pa 11 odstotkov manj kot prejšnji torek. V sredo je bil padec v primerjavi z istim dnem preteklega tedna 12-odstoten, v četrtek 24-odstoten in v petek 30-odstoten.

Najvišja svetlo morda krivulja je rekordni teden, ko je bil uveden strogi pogoj PCT, najbolj spodnja krivulja je prvi teden septembra. Temno modra krivulja v sredini je teden, ko je bil uveden pogoj PCT za nekatere dejavnosti, z zeleno pa je označen teden, ki je sledil rekordnemu tednu. Oranžen je prejšnji teden, ko smo v sredo izvedeli za tragični dogodek.

Kot lahko vidite, sta krivulji en teden pred uvedbo strogega PCT in en teden po uvedbi precej podobni, prav tako krivulja prejšnjega tedna in prvega tedna v septembru.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 33
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:09 07.oktober 2021.

    ko bereš Žurnal, siol, slo.novice in sešteješ podatke vidiš, da je cepljenih že tri milijone slovencev.

  • Avatar jate
    jate 17:38 06.oktober 2021.

    ma kaj lažete,če bi ti bilo res,ne bi nas silili v cepljenje

  • marija93 13:07 06.oktober 2021.

    blablablabla