Kmalu bo 9.000 okuženih

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ministri bodo danes razpravljaji o ukrepih za varnost pred ebolo, srečanja se bo udeležila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat.
Oglej si celoten članek

Ministri za zdravje članic EU se bodo danes v Bruslju sestali na posebnem srečanju o eboli. Govorili bodo predvsem o morebitni okrepitvi nadzora nad potniki iz afriških držav, ki jih je ebola najhuje prizadela. Prvi primer okužbe z virusom na ozemlju EU je namreč pokazal, da je tudi v Evropi potrebno preučiti vse možne načine preprečevanja okužbe.

Iz Slovenije se bo srečanja udeležila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat.

Kmalu 9.000 okuženih

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je tokratna epidemija ebole, najhujša doslej, terjala že 4400 življenj, večino v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone na zahodu Afrike. Skupno število okuženih bo še ta teden preseglo 9.000, do decembra pa utegne število okužb narasti na do 10.000 primerov tedensko.

V Evropi so doslej za ebolo umrli trije ljudje - španska misijonarja in v Nemčiji sodelavec Združenih narodov, vsi pa so se z nevarnim virusom okužili v Afriki. Med zdravljenjem enega od misijonarjev se je z ebolo okužila še španska medicinska sestra. V ZDA je bolezni podlegel Liberijec, ki se je okužil v domovini, od njega pa sta se okužila zdravstvena delavca v Teksasu.

Nekatere evropske države so zaradi epidemije že uvedle nadzor potnikov. V Veliki Britaniji poostren nadzor izvajajo na londonskem letališču Heathrow, do konca tedna pa ga bodo razširili še na drugo londonsko letališče Gatwick ter na vlake Eurostar, ki Otok povezujejo s Francijo in Belgijo. Hemoragična mrzlica ebola se širi prek stika s telesnimi tekočinami, v več kot polovici primerov je smrtna, zanjo pa za zdaj ni učinkovitega zdravila niti cepiva.

Potrebujejo denar

Varnostni svet ZN je v sredo s predsedniško izjavo pozval države članice ZN k povečanju pomoči za boj proti smrtonosni eboli, predsednik ZDA Barack Obama pa je prišel do istega sklepa po pogovoru z voditelji nekaterih najpomembnejših evropskih držav.

Soglasna izjava Varnostnega sveta ZN pravi, da svetovni odgovor na ebolo ni zadosten, in poziva države, naj dramatično povečajo pomoč. Za boj proti bolezni je potreben denar za mobilne laboratorije, poljske bolnišnice, osebje, terapije, cepiva in zaščitno opremo. Varnostni svet ZN posebej opozarja, da je treba ohraniti odprte poti za gospodarsko in človeško menjavo iz držav, ki jih je bolezen najbolj prizadela. To so Liberija, Gvineja in Sierra Leone. Obama je o tem govoril na videokonferenci z voditelji Nemčije, Francije, Velike Britanije in Italije.

Okužena sestra

V ZDA so se v sredo ubadali z okužbo druge medicinske sestre, ki je v Teksasu skrbela za pokojnega Thomasa Erica Duncana. Ta je ebolo prinesel s seboj iz Liberije. Amber Joy Vilson je v petek poletela V Cleveland, v ponedeljek pa se je vrnila v Dallas, nakar je v torek pokazala simptome ebole.

Direktor centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) iz Atlante Tom Frieden je dejal, da Vilsonova ne bi smela leteti. Simptome bolezni je na srečo pokazala šele v torek zvečer, zato 132 sopotnikov na letalu družbe Frontier verjetno ni v nevarnosti.

Vilsonovo so v sredo za vsak primer preselili v bolnišnico Emory v Atlanti, kjer sta se doslej pozdravila dva od treh v Afriki okuženih Američanov. V Prezbiterijanski bolnišnici v Dallasu pa ostaja 26-letne Nina Pham, ki se je z ebolo okužila od Duncana, vendar pa se po zdravljenju počuti bolje.

V Atlanti okreva še neimenovani zdravnik, ki se je z ebolo okužil v Sierri Leone. To je eden od treh Američanov, ki so virus prinesli domov iz zahodne Afrike. Okužba dveh medicinskih sester v Dallasu je povzročila spremembo urnika predsednika Baracka Obame v torek in sredo ter četrtek. Obama se je v sredo srečal z vodilnimi člani administracije in je po srečanju sporočil, da so potrebni agresivnejši ukrepi proti bolezni, ki se v času pogostih potovanj z letali hitro širi.

Ameriški republikanci medtem rinejo glavo v pesek in skušajo v enako prepričati tudi Obamo. Predsednik predstavniškega doma kongresa John Boehner je v sredo pozval, Obamo naj uvede začasno prepoved potovanj v ZDA iz Liberije, Gvineje in Sierre Leone. Argumenti, da bo to poslabšalo položaj, ker bodo bolniki nenadzorovano potovali drugam v Afriki ali Evropi in nato po ovinku v ZDA, ne pomagajo.

Več člankov s področja zdravja preberite tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.