"Ko sem ga šla pogledat, mi je šlo na jok, ker je bil tako majhen in priklopljen na toliko cevk"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
V društvu Junaki prvega nadstropja so ob svetovnem dnevu nedonošenčkov, ki ga vsako leto obeležujemo 17. novembra, pripravili zgodbe nedonošenih borcev.
Oglej si celoten članek

Čeprav naj bi bila nosečnost čudežno, enkratno obdobje in mnogim nosečnicam predstavlja poseben čas, realnost na žalost ni vedno taka. Nekatere nosečnice se v tem času soočajo s številnimi skrbmi, povezanimi z boleznimi svojih še nedonošenih otrok in slabimi napovedmi za rojstvo. Druge se z neopisljivimi skrbmi soočijo ob rojstvu otrok, ko so jim novorojenčki odvzeti iz njihovih naročij in od zdravnikov čakajo spodbudne novice, kdaj bodo svoje nedonošenčke končno lahko prijele.

Foto: Pixabay dojenček Ker si mnogo staršev o teh težkih trenutkih ne želi spregovoriti in jih na ta način želijo opogumiti, so v društvu Junaki prvega nadstropja ob današnjem dnevu nedonošenčkov pripravili zgodbe nedonošenih borcev.

Z njimi želijo podučiti javnost o izzivih in bremenu prezgodnjega rojstva. Večinoma so izjemno pretresljive. "Nekateri se rodijo z minimalnimi posledicami, drugi z diagnozo motnje pozornosti, težavami z ledvicami, ventrikli. Vendar se naši borci ne dajo in bijejo bitko za življenje, čeprav so veliki komaj za dlan," so med drugim zapisali v društvu.

Magazin Tjaša Kokalj razkrila ganljivo zgodbo o svojih nedonošenkah

Prva je zgodbo o težkih trenutkih med nosečnostjo s svojim sinom Adrianom delila mamica Cassandra: "V porodnišnici so ugotovili, da se mi je maternični vrat stanjšal za 6 milimetrov, kar je pomenilo, da me morajo hospitalizirati. Bila sem prestrašena in jokala sem, saj nisem vedela, kaj sledi. Povedali so mi, da verjetno ne bom donosila in da mi grozi prezgodnji porod. Ostala sem na opazovanju. Vsak dan sem prestrašeno čakala, če bo vse v redu."

Po nekaterih statistikah se letno na svetu okoli 15 milijonov otrok rodi pred 37. tednom nosečnosti, v Evropi približno 500.000. V Sloveniji se prezgodaj rodi okoli 1300 otrok na leto. O donošenih novorojenčkih sicer govorimo, če so rojeni med 37. in 41. tednom, nedonošen otrok pa je rojen v manj kot 37. tednu.

Tudi spomini mamice Saše na rojstvo dvojčkov Alena in Aleša niso prijetni: "Prvič sem ju videla še isti dan. Moja levčka. Bila sta tako majhna, malo večja od dlani, obdana s cevkami, kožo sta imela prosojno in poraščeno z majhnimi dlačicami, bila sta čisto suhcena, same noge in roke so ju bile. Prav nič nista spominjala na dojenčke, ki jih vidiš, ko obiščeš prijateljice z novorojenčki, ali ko gledaš slike v revijah." 

"Gabriel se je rodil s hudo srčno napako – iz desnega prekata sta obe žili vodili iz srca, namesto da bi ena vodila v srce. Poseg, ki je vključeval tudi zoženje srčnih arterij iz pet na tri milimetre, je bil izjemno tvegan. Tako tvegan, da ga v Pragi, kamor navadno pošljejo slovenske dojenčke na operacije srca, niso znali izvesti," svojo pretresljivo zgodbo o sinu Gabrielu predstavi mamica Petra.

xxx

"Ko sem ga šla pogledat, mi je šlo na jok, ker je bil tako majhen in priklopljen na toliko cevk. Lahko sem ga samo nežno božala. Bil je deset dni v inkubatorju, potem pa je šel v toplo posteljico," pa se težkih trenutkov po rojstvu Benjamina spominja mamica Urška.

Covid-19 Raziskava: Nekateri otroci pozabijo, kako uporabiti nož in vilice

Razpoznavni znak Svetovnega dneva nedonošenčkov so drobne vijoličaste nogavičke, obešene na vrvici skupaj z velikimi, belimi (“Socks for Life”) ter vijolična osvetlitev, ki ponazarja izjemnost in občutljivost najmanjših rojenih otrok. Slogan letošnjega svetovnega dne je 'Together for babies born too soon - Caring for the future', kar v prevodu pomeni 'Skupaj za prezgodaj rojene dojenčke - Skrb za prihodnost'.

Mestna občina Ljubljana bo letos v podporo svetovnemu dnevu prezgodaj rojenih otrok osvetlila Ljubljanski grad v vijoličasti barvi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:50 17. November 2020.

    Bravo VSEM iz prvega nadstropja.. pa bilo kako se tam nahajajo..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.