Zdravje > Otrok
904 ogledov

Raziskava: Nekateri otroci pozabijo, kako uporabiti nož in vilice

Otroci in covid Epa
Po navedbah britanskega ministrstva za izobraževanje raziskava kaže, da bi morale biti šole med pandemijo odprte,

V času karantene med pandemijo covida-19 je večina otrok v Angliji nazadovala pri učenju, nekaterim pa so se znatno poslabšale socialne veščine, v poročilu opozarja britanski urad za standarde v izobraževanje, storitve za otroke in veščine (Ofsted). Tako so nekateri otroci pozabili, kako uporabljati nož in vilice, drugi spet nosijo plenice, piše.

Po navedbah britanskega ministrstva za izobraževanje poročilo kaže, da bi morale biti šole med pandemijo odprte, poroča britanski BBC.

Ofsted je preučeval vpliv pandemije na otroke. Jeseni so strokovnjaki obiskali 900 šol in otroških vrtcev in ugotovili, da je pandemija na otroke vplivala zelo različno. Kot je pojasnila glavna inšpektorica Amanda Spielman, bi lahko otroke v grobem razdelili v tri skupine.

Najhuje prizadeta skupina mlajših otrok močno občuti posledice tega, da niso bili v šoli oz. predšolskem varstvu. Ti otroci so nazadovali pri poznavanju številk in besedišču, nekateri, ki so že uporabljali kahlico, so znova v plenicah, mnogi pa ne znajo več uporabljati noža in vilic.

Večina otrok je zaradi zaprtja šol nazadovala pri učenju, a v različnem obsegu. Starejši otroci so denimo izgubili vztrajnost pri branju.

Za nekatere tudi pozitivna izkušnja

Za nekatere otroke pa je bila karantena pozitivna izkušnja. Tem otrokom iz družin, ki jih podpirajo, a ne nujno premožnih, je koristil občutek večje povezanosti s starši ter več kakovostnega časa z družino.

Ofsted še opozarja, da je pri starejših otrocih, ki so se vrnili v šole, opaziti pomanjkanje koncentracije, "spletni prepiri", ki so se v času karantene začeli na družbenih omrežjih, pa so se preselili v učilnice.

Poročilo omenja tudi zmanjšano fizično sposobnost pri otrocih, medtem ko nekateri učenci kažejo znake duševne stiske, kot so motnje v hranjenju in samopoškodovanje. V tretjini šol pa je opaziti, da vse več otrok namesto v šolah poučujejo doma.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • miho 11:17 11.november 2020.

    Tole se bere kot da doma ne uporabljajo noža in vilic in kot da starši otrok nič več ne vzgajajo... OMG!

Sorodne novice