Kontracepcija: Zdaj so na vrsti moški

Foto: Profimedia
Uspešen preizkus na opicah. Varno in brez posledic
Oglej si celoten članek

Ameriški znanstveniki poročajo o uspešnem testiranju tabletke, ki omeji hitrost spermijev. Kontracepcijsko tabletko za moške so preizkusili na opicah vrste makaki. 

Dobra novica je ta, da tabletka ni imela stranskih učinkov, vodja raziskave v nacionalnem središču za primate v Oregonu Michael O'Rand pa je za britanski The Independent dejal, da sestavine v tabletki delujejo na beljakovine na površini spermija, kar omejuje sposobnost gibanja spermija: "Preprosto rečeno, spojina izklopi zmožnost premikanja sperme, kar zmanjša možnost za oploditev jajčeca. Zato je EP055 idealen kandidat za nehormonsko moško kontracepcijo," je dodal raziskovalec. 

Varno in brez posledic?

Potem ko so bili moški več generacij omejeni le na tri možnosti zaščite - tako imenovano metodo umika, kondome ali vazektomijo, znanstveniki upajo, da bi lahko tudi moški kontracepcijske tabletke varno in brez posledic začeli uporabljati v nekaj letih. 

Čas za novo obliko kontracepcije za moške

Letos se bo začela štiriletna študija o uporabnosti prvega moškega kontracepcijskega gela, ki naj bi močno zmanjšal število semenčic v moških telesih. Gel, ki so ga imenovali revolucija v kontracepciji, je varen in učinkovit, je v znanstveni reviji Basic and Clinical Andrology zapisalo ameriško raziskovalno podjetje, ki sodeluje pri razvoju tega najnovejšega kontracepcijskega sredstva.
 

Revolucionarno Na obzorju nova moška kontracepcija

Leta 2016 so razvili tudi hormonsko kontracepcijsko injekcijo za moške, vendar je imela veliko stranskih učinkov, prekinili. Skoraj polovica moških, ki je sodelovala v raziskavi, je namreč po injekciji dobila akne, petina pa je poročala o hitrih spremembah razpoloženja.

Druge študije so raziskovale učinek g-strofantina, ki ga tradicionalni afriški lovci uporabljajo za mazanje sulice, s katerimi omrtvičijo plen.

kontracepcija Začasna vazektomija je nova moška kontracepcija

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.