Zdravje > Intima
1199 ogledov

Kontracepcija: Zdaj so na vrsti moški

Profimedia
Uspešen preizkus na opicah. Varno in brez posledic

Ameriški znanstveniki poročajo o uspešnem testiranju tabletke, ki omeji hitrost spermijev. Kontracepcijsko tabletko za moške so preizkusili na opicah vrste makaki.

Dobra novica je ta, da tabletka ni imela stranskih učinkov, vodja raziskave v nacionalnem središču za primate v Oregonu Michael O'Rand pa je za britanski The Independent dejal, da sestavine v tabletki delujejo na beljakovine na površini spermija, kar omejuje sposobnost gibanja spermija: "Preprosto rečeno, spojina izklopi zmožnost premikanja sperme, kar zmanjša možnost za oploditev jajčeca. Zato je EP055 idealen kandidat za nehormonsko moško kontracepcijo," je dodal raziskovalec.

Varno in brez posledic?

Potem ko so bili moški več generacij omejeni le na tri možnosti zaščite - tako imenovano metodo umika, kondome ali vazektomijo, znanstveniki upajo, da bi lahko tudi moški kontracepcijske tabletke varno in brez posledic začeli uporabljati v nekaj letih.

Čas za novo obliko kontracepcije za moške

Letos se bo začela štiriletna študija o uporabnosti prvega moškega kontracepcijskega gela, ki naj bi močno zmanjšal število semenčic v moških telesih. Gel, ki so ga imenovali revolucija v kontracepciji, je varen in učinkovit, je v znanstveni reviji Basic and Clinical Andrology zapisalo ameriško raziskovalno podjetje, ki sodeluje pri razvoju tega najnovejšega kontracepcijskega sredstva.

spermiji Revolucionarno Zdravje Na obzorju nova moška kontracepcija

Leta 2016 so razvili tudi hormonsko kontracepcijsko injekcijo za moške, vendar je imela veliko stranskih učinkov, prekinili. Skoraj polovica moških, ki je sodelovala v raziskavi, je namreč po injekciji dobila akne, petina pa je poročala o hitrih spremembah razpoloženja.

Druge študije so raziskovale učinek g-strofantina, ki ga tradicionalni afriški lovci uporabljajo za mazanje sulice, s katerimi omrtvičijo plen.

kontracepcija kontracepcija Magazin Začasna vazektomija je nova moška kontracepcija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.