Magazin > Lepota & telo
559 ogledov

Začasna vazektomija je nova moška kontracepcija

kontracepcija Shutterstock
Znanstveniki so prišli do velikega odkritja, ki bo končno vplivalo na to, da bodo moški dobili kontracepcijsko tableto.

Pri prejšnjih poskusih kontracepcije za močnejši spol so poskušali znanstveniki pri moških spremeniti hormone ali narediti spermo manj učinkovito. Nova tehnika pa deluje kot začasna vazektomija, ki prepreči, da moški med spolnim odnosom izlije spermo.

Ženske moški tabletki ne zaupajo

Vendar pa nekatere ženske te novice ne bodo vesele, poroča Daily Mail. Predlani opravljena anketa je namreč pokazala, da polovica žensk ne bi zaupala moški tabletki za kontracepcijo. V večini primerov zato, ker svojim moškim ne bi zaupale, da se je spomnil vzeti tabletko.

Plodnost se povrne

Vodja raziskave, ki so jo opravili na avstralski univerzi, Sabatino Ventura, je povedal, da pri novi metodi v procesu izliva ne delujeta dve beljakovini. Ta metoda pa ne vpliva na libido ali plodnost, opozarjajo znanstveniki. Če tablete moški ne vzame, se plodnost preprosto vrne.

Trenutno lahko moški pri kontracepciji izbirajo le med kondomom in kirurško opravljeno vazektomijo.

Pri izlivu ni sperme

Tableto so testirali na miših. Samci so bili stoodstotno neplodni, ker so jim iz telesa vzeli dve beljakovini. Sperma je ostala v telesu in je bila nepoškodovana, kasneje pa so jo uporabili pri umetnem oplojevanju, pri čemer so se rodili popolnoma zdravi potomci.

Pri človeku bi deloval enak proces: zdravilo bi prekinilo proizvodnjo dveh beljakovin in preprečilo sporočilo v možganih, ki premika spermo v spolni ud. Moški bi še vedno doživel izliv, vendar pri izlivu ne bi bilo sperme.

Kljub obetajoči raziskavi specialist za plodnost z univerze Sheffield Allan Pacey sporoča, da je pot še dolga. "Potrebnih je še nekaj raziskav na človeku, da se popolnoma prepričamo, da deluje enako kot pri miših in da ni nobenih stranskih učinkov.“

Komentarjev 1
  • d 18:01 03.december 2013.

    Z veseljem bi bil testni zajcek, ce gre za poizkuse v praksi :D