V laboratoriju z igračami: To se jim dogaja ob kupu igrač

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Razmišljate, s kakšno igračo ga razveseliti?
Oglej si celoten članek

Otroci, stari od 12 do 36 mesecev, so kreativnejši, če je v njihovi bližini manj igrač, navaja portal Science News, ki povzema najnovejšo raziskavo ameriške Univerze Toledo.

12 skupnih točk To je skupno staršem uspešnih otrok

Delovna terapevtka Alexia Metz je namreč skupaj je s sodelavci raziskovala povezavo med številom igrač in načinom igre. Terapevte je zanimalo, kako se otroci s temi igračami zabavajo in koliko časa si vzamejo za njih. 

Raziskovalci so ob tem opazovali ustvarjalnost  in iznajdljivost; kot je na primer uporaba kanglice za boben ali kot klobuk, ki si ga lahko nadeneš na glavo.  

pri igri Zakaj ni dobro otroku pri igri pomagati

Pri poskusu je sodelovalo 36 otrok, starih od 18 do 30 mesecev. Igrali so se v nekakkšnem "laboratoriju za igrače", kjer so jih ves čas spremljale kamere. Pri prvem obisku igralnice jih je čakalo 16 igračk, pri drugem štiri. 

Več je pomenilo, da so ti otroci posamezni igrači posvetili bistveno manj časa. Ko so jih v igralnici čakale samo štiri igrače, so si za vsako posamezno igračo vzeli približno petnajst minut časa, so ugotovili na koncu. 

Bolje manj, kot preveč 

Avtorji poskusa navajajo, da se otroci ob kakšni igrači manj, igrajo bolje in kvalitetneje in so veliko bolj ustvarjalni. Metzova in sodelavci so ugotovili, da so bili v prvem poskusu pri igranju pogosto površni, medtem ko je zanimanje za eno samo igračo veliko bolj kompleksno, otrok je bolj osredotočen. Kupi igrač pomenijo samo več motečih dejavnikov za otroka. 

Igrače, ki povzročijo hrup, so za otroka moteče

Le ena od štirih igrač uporabljenih v poskusu, je vsebovala baterije ali samo štiri, ko je bilo v igri 16 igrač, kar pomeni, da otrokom niso ponudili veliko elektronskih igrač.  

Opozorilo Otrokom ne kupujte pametnih ur in povezanih igrač!

Igrače, ki proizvajajo hrup, namreč povzročijo motnje in tako vplivajo na pogovor med starši in otroki, so še ugotovili znanstveniki. Prav tako verjamejo, da elektronske naprave, na primer televizija in tablični računalnik, zahtevajo še veliko več pozornosti kot druge igrače.

"Ne moremo natančno reči, kaj je dobro in kaj je slabo,"  je dejala Metzova in dodala, da otroci z manj igračami niso ogroženi. Sicer je vsak sodelujoči otrok v študiji doma imel povprečno 87 igračk, nekateri starši pa so enostavno rekli, da jih imajo veliko oziroma preveč. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.