Magazin
165 ogledov

Zakaj ni dobro otroku pri igri pomagati

otrok igra starši mama Shutterstock
Otrok sam razvija samostojno igro, ki pa jo starši pogosto prekinejo.

Ko so otroci še majhni, razvijajo sposobnost, da se sami igrajo. Takšno samostojnost je vsekakor dobro spodbujati in ne zatirati, ker je glede vpletenosti staršev v otrokovo igro odvisen razvoj ali pa izguba te sposobnosti.

Vsak starš se večkrat vpraša, ali se dovolj ukvarja s svojim otrokom. Pogosto se to vprašanje pojavi takrat, ko se otrok zamoti z neko aktivnostjo, ki je ni sprožil starš. Ker je prežet z slabo vestjo in razmišlja, da je sedaj trenutek, ko je treba otroku ponuditi celo paleto dejavnosti, starš tako pogosto zmoti otrokovo sposobnost samostojnega igranja, mišljenja in interesov.

Igro mora voditi otrok

Vsak starš mora imeti v mislih, da otrok potrebuje prostor in čas samo zase. Vloga starša je, da otroku nudi varno okolje, kjer bo otrok našel predmet svojega zanimanja. Potek igre mora voditi otrok sam, vendar ga je treba skrbno opazovati, da bi starš lahko kar najbolje sledil otrokovemu zanimanju.

Dobro je tudi to, da starš otroka kdaj pusti samega v sobi, da se igra, seveda ob spremljanju. Tako starši dajejo otroku vedeti, da mu zaupajo in dajejo priložnost, da svobodno uživa v igri in na tak način razvija sposobnost samostojne igre.

Pomoč le, če otrok zanjo prosi

Treba je vedeti, da ima vsak starš potrebo, da pomaga svojemu otroku. Pogosto jim nudijo pomoč tudi takrat, ko je dejansko ne potrebujejo. Če otroku pri čem ne gre, je starševska naravna potreba, da mu priskoči na pomoč.

Ni pa vedno dobro priskočiti otroku takoj na pomoč. Bolje je, da starš počaka, da ga za pomoč otrok prosi sam. Na takšen način se otrok bolj potrudi, postane bolj samostojen in se uči, da ne obupa in se ob vsaki priložnosti opira na nekoga drugega.

Pogosta težava staršev je, da se njihovi otroci ne znajo igrati samostojno. Najpogostejši razlog je ta, da mu niso dali možnosti, da sam razvije sposobnost. Pogosto pa so otroci takšni, da želijo imeti pri igri družbo, redko ali nikoli nimajo potrebe, da se igrajo sami. V tem primeru morajo starši vložiti trud v spodbujanje samostojne igre. A rezultatov ne smejo pričakovati čez noč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.