Slovenija
3178 ogledov

Otrokom ne kupujte pametnih ur in povezanih igrač!

Povezane naprave
Nepridipravi lahko prevzamejo nadzor nad uro in jo uporabijo za sledenje in prisluškovanje otrokom.

Zveza potrošnikov Slovenije pred božično-novoletnimi prazniki odsvetuje nakup povezanih igrač zaradi možnosti prisluškovanja in prevzemanja komunikacije z otroki in otroških pametnih ur.

"Norveška potrošniška organizacija Forbrukerrådet je preverila nekaj modelov otrokom namenjenih pametnih ur in ugotovila, da predstavljajo precejšnjo varnostno tveganje," so zapisali pri ZPS. 

Anton Klančnik Zlorabe Slovenija "Žal se vse to dogaja tudi v Sloveniji"

Preizkusili so ure Gator 2, Tinitell, Viksfjord in Xplora, ki so (lahko tudi pod drugimi imeni) naprodaj praktično v celotni Evropi. "Med drugim lahko nepridipravi prevzamejo nadzor nad uro in jo uporabijo za sledenje in prisluškovanje otrokom," pravijo pri ZPS. "Ta funkcionalnost je sicer ena od tistih, zaradi katere se starši pravzaprav odločijo za nakup, saj v aplikaciji lahko ugotavljajo, kje se giblje otrok, prek telefonskega vmesnika v uri pa z njim lahko komunicirajo."

Če pustimo ob strani vprašanje očitno vse manjšega zaupanja med starši in otroki, je bistveno bolj kritično dejstvo, da je mogoče v uro precej preprosto vdreti, prevzeti nadzor in celo ponarediti podatke o lokaciji, da je videti, kot da bi bil otrok nekje drugje kot je v resnici. Vsi podatki so namreč med pošiljanjem v in iz ure popolnoma nezaščiteni, prav tako je nezaščiten tudi prostor za shranjevanje podatkov v uri. Proizvajalci več kot očitno tudi v tem primeru grobo kršijo osnovna pravila zaščite potrošnikov in njegovih podatkov.

ZPS

Opozarjajo da je gumb SOS, s pritiskom na katerega otrok lahko sproži klic oz. sporočilo na pomoč do v naprej določenih številk, nezanesljiv. "Nepridipravi lahko brez večjih težav spremenijo seznam zaupanja vrednih številk, tako da klic oziroma sporočilo v resnici ne doseže staršev, skrbnikov ali drugih otrokovih zaveznikov," pravijo pri ZPS. 

Norveški kolegi so odkrili tudi številne napake v splošnih pogojih, povezanih tako z uro kot namensko aplikacijo. "Obstajajo celo primeri, ko splošnih pogojev preprosto ni," pojasnujejo pri ZPS. "Ob tem ni odveč pripomniti, da nobena ura in aplikacija ne omogoča trajnega izbrisa osebnih podatkov."

Lija Mihelič, koordinatorka prijavne tocke Spletno oko intervju Slovenija "Otroci splet poznajo bolje kot starši"

Morali bi jih umakniti iz prodaje

Generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC Monique Goyens pravi, da je omenjena raziskava dokazala, da bi morali v Evropski uniji nujno zagotoviti obvezne standarde zaščite za nosljive in ostale povezane izdelke. "Le na takšen način bomo lahko dosegli, da bodo proizvajalci varnost osebnih podatkov in komunikacij začeli jemati resno," poudarjajo pri ZPS. "Starši povezane izdelke nemalokrat kupujejo, ker želijo zaščititi svoje otroke, a v resnici jih naredijo še bolj ranljive, saj se ne zavedajo tveganj, ki jih prinašajo zaradi nemarnosti proizvajalcev, ki ne poskrbijo niti za najbolj osnovno zaščito zasebnosti."

Mladi in internet "bau bau" za starše Slovenija Mladi bežijo s Facebooka

Potrošniške organizacije zato zahtevajo, da bi vse povezane igrače in naprave, ki ne omogočajo zadostne varnosti pri povezovanju in shranjevanju podatkov, morali vzeti iz prodaje. To še posebej velja za izdelke, namenjene otrokom in mladostnikom, pri katerih bi morali biti zagotovljena absolutna varnost in zaščita.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.