Maribor: Trije novi primeri ošpic

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Vsi primeri so povezani z moškim, ki se je okužil v tujini.
Oglej si celoten članek

Od 9. junija v Mariboru obravnavajo tri nove primere ošpic, ki so laboratorijsko potrjeni, so potrdili na mariborski izpostavi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Potrdili so, da sta oboleli zdravnica in medicinska sestra, ki prihajata s pediatričnega oddelka bolnišnice in sta obravnavali otroka, ki je zbolel za ošpicami.

Ob tem je predstavnik NIJZ v Mariboru pojasnil, da je bila zdravnica cepljena z dvema odmerkoma cepiva, a je vseeno zbolela. Imunologi sklepajo, da gre za zelo redek pojav celične pomanjkljivosti, ko govorimo o neodzivnikih na cepivo. Medicinska sestra, ki je bila 26. maja v stiku z otrokom, je bila pred tem cepljena z enim odmerkom cepiva in so jo v roku 72 ur po stiku z obolelim cepili z drugo dozo cepiva. 

V tretjem primeru gre za bolnico, ki je družinski član pred tem obravnavanih primerov. Podatkov o tem, ali je bila gospa, ki prihaja iz Makedonije, cepljena ali ne, NIJZ ni uspelo pridobiti. 

Ošpice so najbolj nalezljive med otroškimi nalezljivimi boleznimi. Prav zato v primeru okužb poskušajo stopiti v stik z vsemi, ki so bili v prostoru, kjer je bil okuženi, še dve uri po odhodu okužene osebe.

Nalezljive bolezni Po moškem in dojenčku še tretji primer ošpic

Stopili v stik z več kot 300 osebami

Inkubacijska doba - obdobje, v katerem lahko pričakujemo morebitne nove pojave obolelih - se je tako podaljšala na konec junij oz. začetek julija. Mariborski NIJZ je tako poiskal več kot 300 kontaktov oseb, ki so bile v stiku z obolelimi. Med njimi niso odkrili popolnoma necepljenih oseb, je pa nekaj takih, ki so bili cepljeni samo z eno dozo oz. nekaj nosečnic, ki jih ne morejo cepiti. Nosečnicam in otrokom, mlajšim od enega leta, lahko v takih primerih dajejo imunoglobuline, so pojasnili. 

Foto: Profimedia Ošpice

Na NIJZ so zaskrbljeni, saj je že nekaj časa očitno, da je v Evropi epidemija ošpic, zato apelirajo na vse, da poskrbijo za visoko stopnjo precepljenosti, ki znižuje možnost širjenja bolezni. O izbruhih poročajo tako iz Italije kot Srbije in Hrvaške. 

Pretresljiva objava "Imam ošpice, bil sem z otrokom in nosečnicami"

Iz Srbije se je vrnil okužen

Spomnimo, sredi maja so v Mariboru obravnavali primer 38-letnega moškega, ki je potoval v Srbijo in se tam okužil z virusom ošpic. Po vrnitvi domov je v času, ko je bil kužen, trikrat obiskal mariborsko urgenco. 

Za njim je zbolel tudi 12-mesečni dojenček, ki je bil v stiku z njim in prav tako ni bil cepljen. Tretji okuženi je bil 40-letni moški, ki je bil v stiku s prvim moškim. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 21:08 13. Junij 2018.

    Spet bodo zganjali lajno o obveznem cepljenju medtem pa vse bolezni prihajajo k nam preko necepljenih migrantov. Treba bo uvest …

  • 14:58 13. Junij 2018.

    Lahko se gremo kviz: Kaj storiti, ko se okuzis z ospicami? A: Takoj odnoris k zdravniku B: Ostanes doma, dokler …

  • 14:58 13. Junij 2018.

    Lahko se gremo kviz: Kaj storiti, ko se okuzis z ospicami? A: Takoj odnoris k zdravniku B: Ostanes doma, dokler …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.