Mladi zdravniki: Za splošno prebivalstvo priporočljiva tudi maska iz blaga

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Mladi zdravniki Slovenije poudarjajo, da z nošenjem maske v prvi vrsti ščitimo druge.
Oglej si celoten članek

Mladi zdravniki Slovenije poudarjajo, da je namen uporabe mask med splošnim prebivalstvom zlasti zmanjšanje prenosa virusa od tistih posameznikov, ki še niso razvili simptomov okužbe. Kdor kaže simptome, mora nujno ostati doma. "Mladi zdravniki Slovenije svetujemo vsem ljudem, naj ob nujnih izhodih od doma, kot je obisk trgovine ali stik s sodelavci, nosijo masko, četudi iz blaga, ob tem pa upoštevajo tudi vse druge ukrepe glede higiene in omejitve stikov," pravijo. 

Pri tem se sklicujejo na članek, ki je bil 20. marca objavljen v reviji The Lancet - Respiratory Medicine, v katerem so pregledali smernice različnih držav in organizacij v vezi z uporabo mask v javnosti. Smernice se od države do države zelo razlikujejo, avtorji pa kljub temu zaključujejo, da bi bilo smiselno razširiti uporabo mask med splošnim prebivalstvom, če zaloge to omogočajo. 

NIJZ opozarja Povezava med kajenjem in zapleti pri okužbi s koronavirusom

Maska, sešita iz blaga, je boljša kot odsotnost vsake zaščite. Primerjava učinkovitosti kirurških mask in mask domače izdelave je pokazala, da nošnja obeh bistveno zmanjša prehajanje mikroorganizmov iz uporabnika na okolico, pri čemer je bila kirurška maska trikrat bolj učinkovita kot maska, izdelana doma.

"Z nošenjem maske torej v prvi vrsti ščitite druge. Če jo nosijo drugi, ščitijo vas. Če jo nosimo vsi, ščitimo drug drugega. Če masko pravilno uporabljamo, se zmanjša tudi dotikanje obraza z rokami, s čimer ščitimo sebe. Maske nam ne smejo dati lažnega občutka varnosti - še naprej veljajo vsa pravila o higieni in omejitvi stikov," poudarjajo. 

Čakajo na rezultate Prvi slovenski pacient že z novim zdravilom proti covid-19

Pomembno je, da masko pravilno uporabljamo. Masko namestimo in odstranimo z obraza s čistimi rokami. Maska mora popolnoma prekriti območje ust in nosu. Spodnji del maske mora segati pod brado, zgornji del mora prekriti koren nosu. Ko je maska nameščena, se je ne dotikamo več. Ko se blago navlaži, je masko treba zamenjati (na 30 minut do dve uri). Prati jo je treba na visoki temperaturi (90 °C). Ko se posuši, jo je treba prelikati z vročim likalnikom. 

 

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.