Zdravje
132941 ogledov

Prvi slovenski pacient že z novim zdravilom proti covid-19

Intenzivna nega koronavirus Profimedia
Američani so Sloveniji donirali zdravilo, ki se je izkazalo za uspešno pri zdravljenju nekaterih obolelih za bolezen covid-19. Prvega slovenskega pacienta že poskusno zdravijo na infekcijski kliniki v Ljubljani.

Gre za zdravilo remdesivir, ki ga je razvilo ameriško podjetje Gilead Science. Kot so poročali v torkovih Odmevih na TV Slovenija, ki so jim novico potrdili v Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke, so zdravilo dobili s pomočjo donacije Američanov. Na prostem trgu ga namreč ni mogoče kupiti, saj gre za poskusno zdravilo in še nima uradnega dovoljenja za zdravljenje proti covid-19 in je še na stopnji raziskav.

koronavirus Slovenija V Sloveniji potrjenih 442 okužb z novim koronavirusom
Koronavirus Na respiratorju Svet 12-letna deklica s koronavirusom na respiratorju se bori za svoje življenje

Iz Kitajske in Italije poročajo o ozdravitvah

Kljub temu pa se je zdravilo za uspešno izkazalo tako na Kitajskem, kot v Italiji, od koder poročajo, da so uspešno pozdravili 79-letnega pacienta, ki bo kmalu zapustil bolnišnico in dejali, da zdravilo deluje. Zdravilo od nedelje dalje eksperimentalno na 3.200 okuženih in hospitaliziranih bolnikih uradno testirajo v sedmih Evropskih državah: Belgiji, Franciji, Luksemburgu, Nemčiji, Nizozemski, Španiji in Veliki Britaniji. Namen je na večjem številu bolnikov hkrati preveriti, ali zdravilo dejansko lajša simptome bolezni in zavira razmnoževanje virusa. V prvi fazi naj bi zdravilo predvsem preprečevalo razmnoževanje, v drugi pa zmanjšalo vnetje, kar je pomembno, ko pacient prihaja v drugo fazno, ko je virus prisoten v pljučih.

infekcijska klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Koronavirus v Italiji Slovenija Nova žrtev koronavirusa: V Ljubljani umrl 67-letni moški

Dobiti je treba širšo sliko

Kitajci so prav slednje dokazali in trdijo, da zdravilo tudi skrajša čas hospitalizacije. Dr. Borut Štrukelj, iz fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je za Odmeve na TV Slovenija povedal, da "za zdravilo remdesivir potrebujemo več neodvisnih študij in skupne podatke, da bi dobili verodostojno sliko."

maska, koronavirus Slovenija UKC o vrhuncu koronavirusa v Sloveniji

Prvega bolnika z novim zdravilom zdravimo tudi pri nas, kot so za TV Slovenija potrdili iz Infekcijske klinike v Ljubljani, kjer je pacient, pa že z nestrpnostjo čakajo na rezultate.

Komentarjev 19
  • gfasimor 04:04 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • acheliw 23:04 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • statahad 18:04 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks