Slovenija
11477 ogledov

V Sloveniji potrjenih 442 okužb z novim koronavirusom

koronavirus Saša Despot
Po zadnjih podatkih je pri nas potrjenih 442 primerov okužb. Umrli so trije ljudje.

V Sloveniji je potrjenih 442 primerov novega koronavirusa. To je 28 primerov več kot včeraj. Opravljenih je bilo 13.812 testiranj. Prvi primer okužbe je bil pri nas potrjen 4. marca.

"Po epidemioloških podatkih, ki smo jih prejeli do sedaj, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 151 iz osrednjeslovenske, 78 iz savinjske, 59 iz jugovzhodne Slovenije, 44 iz podravske, 29 iz gorenjske, 18 iz koroške, 16 iz primorsko-notranjske, 12 iz obalno-kraške, 11 iz pomurske, šest iz goriške ter pet iz posavske in zasavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov. Epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku. Med obolelimi je 201 ženska in 211 moških," so zapisali na NIJZ o podatkih, znanih do 10. ure. Po podatkih NIJZ je bil do 23. marca vsaj en primer okužbe covid-19 potrjen v 107 občinah, več kot dva primera sta bila potrjena v 57 občinah.

pregledani pozitivni koronavirus | Avtor: NIJZ NIJZ

V UKC Maribor je bilo do 14. ure hospitaliziranih 11 pacientov, od tega sta dva v intenzivni enoti in potrebujeta respirator. Trenutno je 70 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji, Kot pojasnjujejo, gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje. Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali. 

V UKC Ljubljana je hospitaliziranih 32 bolnikov, od tega jih je 8 na oddelku intenzivne terapije.

Do zdaj so pri nas zaradi okužbe s koronavirusom umrli trije ljudje. Zadnja žrtev je 67-letni moški, ki je umrl na infekcijski kliniki v Ljubljani. Po besedah prof. dr. Matjaža Jereba, vodje Oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike, so imeli vsi pacienti, ki so umrli pridružene bolezni. Okužba z novim koronavirusom pa je dodatno poslabšala že tako slabo stanje. 

V Sloveniji ta konec tedna še ne moremo računati, da bodo okužbe z novim koronavirusom dosegle vrh. "Upamo, da bo dotok novih bolnikov podaljšan in da vrh ne bo dosežen prehitro, ker bomo le tako obvladali položaj," je v izjavi za javnost dejal Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana. Dosedanje ukrepe ocenjuje kot koristne in nujno potrebne.

Ministrstvo za zdravje je medtem dalo nova navodila glede testiranja. Po novem bodo starejši od 60 let, osebe z rizičnimi obolenji za virus in z imunskimi pomanjkljivostim testirani tudi, če bodo imeli zgolj blage klinične znake. Pri ostalih osebah z blagimi znaki je presoja prepuščena zdravniku.

Število brezposelnih že narašča

Medtem pa se posledice že čutijo v gospodarstvu. Za preprečitev gospodarske in socialne krize je potreben paket v vrednosti od dveh do štirih milijard evrov, ocenjuje Gospodarska zbornica Slovenije. Število brezposlenih se je v dveh tednih povečalo za 2370.

Na mednarodnih trgih smo v zadnjih dneh videli strm padec cen surove nafte. Znane so nove cene pogonskih derivatov pri nas. Gre za znaten padec.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.