Slovenija
4391 ogledov

UKC o vrhuncu koronavirusa v Sloveniji

maska, koronavirus Profimedia
V UKC Ljubljana dosedanje ukrepe ocenjujejo kot koristne in nujno potrebne in tudi o vrhu okužb s koronavirusom.

V Sloveniji ta konec tedna še ne moremo računati, da bodo okužbe z novim koronavirusom dosegle vrh. "Upamo, da bo dotok novih bolnikov podaljšan in da vrh ne bo dosežen prehitro, ker bomo le tako obvladali položaj," je v izjavi za javnost dejal Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana. Dosedanje ukrepe ocenjuje kot koristne in nujno potrebne.

Intenzivna nega koronavirus Slovenija Tako bo koronavirus vplival na slovensko gospodarstvo

Po besedah vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je trenutno v UKC na navadnem oddelku hospitaliziranih 24 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, na oddelku za intenzivno zdravljenje pa osem. V nedeljo je bilo na UKC hospitaliziranih 30 oseb, okuženih s koronavirusom, od tega devet v enoti intenzivne terapije.

koronavirus Slovenija Slovenija Koronavirus: Verjetnost, da bo ostal v populaciji, je velika

Dosedanji dotok hospitaliziranih bolnikov je po njegovih besedah "nekako pričakovan".

koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsi umrli so imeli pridružene bolezni

Pri vseh treh okuženih s koronavirusom, ki so do zdaj umrli, je šlo po besedah Jereba za bolnike s pridruženimi boleznimi, "kar je bil nedvomno eden od pomembnejših, če ne odločilnih dejavnikov". "Je pa okužba z virusom tudi naredila svoje in je le še dodatno poslabšala njihov položaj," je dejal.

Koronavirus v Italiji Slovenija Nova žrtev koronavirusa: V Ljubljani umrl 67-letni moški

Za zdaj je po oceni Jereba težko govoriti, kakšne učinke so imeli ukrepi, ki jih je skupaj s stroko sprejemala država. "Sem pa trdno prepričan, da so ukrepi koristni in nujno potrebni," je dejal.

Virus Zahodnega Nila prenašajo komarji. (Foto: Žurnal24) Slovenija Ali lahko komarji prenašajo koronavirus?

Glede širjenja okužb je dejal, da zaenkrat še zmeraj velja, da se okužba širi s kapljičnim prenosom, zato je pomembno, da smo pri morebitnih stikih z osebami primerno odmaknjeni ter da si redno umivamo in razkužujemo roke: "Kapljice se namreč zadržujejo na različnih površinah, s čimer se lahko tudi okužimo."

Komentarjev 1
  • kapibara1 18:05 23.marec 2020.

    Prvi polni teden v aprilu..