Zdravje
3944 ogledov

Povezava med kajenjem in zapleti pri okužbi s koronavirusom

Kajenje Profimedias
Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarja na morebitno povezavo med kajenjem in dovzetnostjo in potekom bolezni ob okužbi s koronavirusom.

Po navedbah NIJZ imajo posamezniki s slabšo pljučno funkcijo, ki je lahko tudi posledica s kajenjem povezanih bolezni dihal, zelo verjetno zvišano tveganje za zaplete v primeru okužbe z novim koronavirusom. 

NIJZ je podal še nekaj nasvetov tistim kadilcem, ki v trenutnih razmerah želijo opustiti kajenje. Vsak dan med 7. in 10. ter 17. in 20. uro jim je na voljo brezplačni svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 27 77. Svetovanje za opuščanje kajenja je dostopno tudi na spletnem forumu. Prav tako so v lekarnah na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki po navedbah inštituta pripomorejo k uspešnejši opustitvi kajenja.

"Kajenje namreč okvari in zmanjša mehanizme dihalnih poti, ki čistijo dihalne poti, to so migetalke v dihalnih poteh in izločanje sluzi. Pri kadilcu je delovanje migetalk okvarjeno, sluzi pa je več in je gostejša. Sluz se tako težje izloča iz dihalnih poti in verjetnost okužbe je večja. Poleg tega ima kajenje škodljive učinke na imunski sistem in oslabi posameznikovo sposobnost boja z okužbo," opozarjajo na inštitutu.

Priznani imunolog Alojz Ihan iz Laboratorija za celično imunologijo na medicinski fakulteti je v pogovoru za nacionalni radio poudaril, da so na študijah primerov na Kitajskem ugotovili, da so v veliki meri obolevali moški kadilci. Kot je poudaril Ihan imajo kadilci zelo slabo celiarno dvigalko, zato so tudi veliko bolj izpostavljeni pljučnim zapletom po virusnih okužbah. 

Trenutno še ni na voljo dovolj dokazov za takšno trditev, navajajo pri NIJZ, prav tako po trenutnih podatkih še ni jasno, koliko pred morebitno okužbo bi moral posameznik opustiti kajenje, da bi zmanjšal tveganje za komplikacije ob okužbi. Je pa znano, da se pljučna funkcija funkcija pomembno izboljša v nekaj mesecih po opustitvi kajenja. Tako se zmanjša tudi verjetnost okužb dihal, so pojasnili na NIJZ.

Koronavirus, Španija | Avtor: Epa Epa

Na NIJZ opozarjajo na tiste tobačne izdelke, ki jih lahko uporablja več oseb, kot je na primer vodna pipa. Znano je namreč, da skupinska uporaba iste vodne pipe poveča verjetnost prenosa različnih nalezljivih bolezni. Tako na NIJZ ocenjujejo, da je verjetno, da lahko spodbuja tudi prenos novega koronavirusa. Poleg tega vodna pipa predstavlja okolje, ki spodbuja preživetje različnih virusov in bakterij izven gostitelja, so še opozorili.

"Opustitev kajenja je morda še posebej pomembna v tem času za zmanjšanje škode, ki jo povzroča novi koronavirus. Opustitev kajenja lahko zmanjša verjetnost komplikacij pri okužbi z novim koronavirusom, prinese pa še številne druge pomembne koristi za zdravje. Če kadite, je opustitev kajenja najbolje, kar lahko naredite za svoje zdravje," poudarjajo na inštitutu.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.